Hol a legolcsóbb a nyaralás?

2012-07-05 12:03:00 j.protic

hírkép

A szlovákiai nyaralóknak hivatott útmutatást nyújtani az a felmérés, melyet az UniCredit Bank pozsonyi központja készített. Különböző kritériumok által összehasonlították a szlovákok által leginkább kedvelt nyári úticélok árait a hazai árszinttel.



Az elemzés szerint a román és bolgár árak átlagosan húsz százalékkal olcsóbbak a szlovákiaiaknál az élelmiszereket tekintve, az éttermek és szállodák árai pedig egyenesen 30-40 százalékos eltérést mutatnak, tehát ezekben az országokban viszonylag olcsón lehet nyaralni.

Hasonlóképpen esés következett be a portugáliai árakban is, s míg tavaly átlagosan 37 százalékkal többet kellett fizetni a szolgáltatásokért a szlovákiai árakhoz képest, idén csak hét százalékkal számít drágábbnak az ország. Törökországban nagyjából az otthon megszokotti árakkal találkozhatnak a szlovákok, míg Horvátországban átlagosan kilenc százalékkal kell többet fizetni mint odahaza. A bank kimutatásai szerint a spanyol és máltai árkategória is hasonlónak számít a hazaihoz képest.

Kimondottan drága üdülőhelynek számít ugyanakkor Görögország, Ciprus, Olaszország és Franciaország. A fenti országokban 20-30 százalékkal drágábbak az élelmiszerek, míg a hotelek és vendéglők árszintje 35-50 százalékkal is meghaladja a szokásosat - mutat rá a felmérés. A statisztikákban hangsúlyozzák, az éves átlagnak megfelelő súlyozással dolgoztak, így előfordulhat, hogy a turistaközpontokban a főszezonban jóval magasabb árakkal számolhatunk, mint egyébként.

A magyarországi üdülőközpontok árszintjéről a tanulmány nem tesz említést.