Tönkrement egy szlovák utazási iroda

2012-07-03 13:49:00 j.protic

hírkép

20 év működés után hétfő délelőtt csődöt jelentett a dél-szlovákiai Alex Tour utazási iroda. 163 ügyfele rekedt külföldön.



Az iroda weboldalán jelentette be a csődöt. A cég vezetői elérhetetlenek, senki nem tudja, hol vannak.A somojai székhelyű Alex Tour kint rekedt ügyfeleiről a Kooperatíva biztosító gondoskodik a Coris vállalattal együttműködve. A biztosító szerint a legtöbb turista Törökországban, Mallorcán, Korfun, Krétán, Rodoszon, és Andalúziában maradt.

Az utazási iroda korábban többször is felbukkant a Szociális Biztosító és az egészségügyi biztosítók adóslistáin – írja a Sme napilap hírportálja. Áprilisban és májusban két végrehajtási eljárás is indult a cég ellen. Az Alex Tours tavaly 170 ezer eurós hitelt vett fel a Szlovák Takarékpénztárból, hogy fedezni tudja adósságait.

„A tulajdonos valószínűleg túlbecsülte képességeit. Több utazást rendelt meg annál, amennyit képes volt eladni” – mondta a portálnak Stanislav Macko, az Utazási Irodák és Ügynökségek Szövetségének vezetője. Elmondása szerint az Alex Tours az utolsó pillanatban még engedményes utakat és repülőjegyeket kínált, de ez sem volt elég a cég megmentéséhez.

2001 óta 11 utazási iroda jelentett csődöt Szlovákiában, elsősorban külföldi székhelyű vállalatokról volt szó. Legutóbb 2010 júliusában a Karya Tour ment tönkre, akkor 800 szlovákiai nyaraló rekedt külföldön.