Botrány a rendőrakadémián

2012-06-30 14:59:00 j.protic

hírkép

Bilincsben vezette el a rendőrség a pozsonyi Rendőrakadémia rektorát. Egyetemi vezetőt Szlovákiában még soha nem vettek őrizetbe.



A letartóztatásról a Sme c. szlovák napilap hírportálja számolt be. A lap szerint péntek délután az egyetem épületében tartóztatták le az intézmény három tisztségviselőjét, majd este házában Václav Krajník rektort is. Az akciót a belügyminisztérium belső ellenőrzése vezette. Krajník mellett a projektekért felelős rektorhelyettest, a kvesztort, valamint egy tudományos-technikai alkalmazottat is bevittek a rendőrök.

Boris Beňa, a belügyi tárca   belső ellenőrzésének vezetője a lapnak csak annyit árult el, folyik a vizsgálat és a bizonyítékok összegyűjtése. Az egyetemi tisztviselőket hivatali jogkörrel való visszaélés miatt vizsgálják. Robert Kaliňák belügyminiszter a lap megkeresésére annyit mondott: tájékoztatták az akcióról, a rendőrség szabad kezet kapott. A tárcavezető a lehető leghamarabb tájékoztatni fogja a sajtót. Krajník 2011 januárjában lett a Rendőrakadémia rektora. Szakterülete a nyombiztosítás volt.

Az ügy előzménye, hogy néhány nappal korábban a Korrupcióellenes Hivatal tartott razziát az egyetemen. A hivatal az európai pénzalapok merítésével kapcsolatban vizsgálódik az egyetemen.

A kvesztor irodájában több számítógépet és dokumentumot is lefoglaltak, a Sme információi szerint ezeket megvizsgálva találhattak bizonyítékokat további bűncselekményekkel kapcsolatban. A lap rámutat: az egyetem több gyanús titulust is kiosztott többek között Vít Bárta és Jan Rytíř ismert cseh politikusoknak is.