Ahol a 15 éves lányok 71 százaléka szexel

2012-06-29 11:07:00 j.protic

hírkép

Már az alapiskolások is rendelkeznek szexuális tapasztalatokkal. Szlovákiában a 15 éves korosztályon belül minden hetedik fiúnak és minden kilencedik lánynak volt már szexuális kapcsolata - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi felméréséből.



A lista első helyén Grönland áll, ahol a lányok 71 százalékának és a fiúk 46 százalékának volt már szexuális tapasztalata. A sorrrendben Dánia, Wales és Románia következik. Csehország a 21. helyen áll. Csehországban a lányok 26 százaléka vesztette el szüzességét 15 éves koráig, a fiúknál ez az arány 22 százalék.

A Sme c.napilap szerint Szlovákia a lista utolsó helyét foglalja el. A 36 ország közül itt kezdenek legkésőbb nemi életet élni a fiatalok. „A gyerekek ebben a korban még biológiailag, érzelmileg és társadalmilag sincsenek felkészülve a szexuális életre. A korai szex következményeként hajlamosabbak gyakrabban cserélgetni a partnereiket, illetve kevésbé védekeznek a nem kívánt terhesség ellen” – mondta a lapnak Andrea Madarasová Gecková, a WHO kutatócsapatának tagja, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ) Orvostudományi karának munkatársa.

A szexuálisan aktív szlovák iskolások 74 százaléka védekezett már óvszerrel, egynegyede használt hormonális fogamzásgátlót, 12 százalékuk pedig aktus utáni fogamzásgátlóval próbálta megakadályozni a nem kívánatos terhességet. A szexuálisan aktív iskolások 14 százaléka egyáltalán nem védekezett.

A felmérést 1983 óta végzi rendszeresen az Egészségügyi Világszervezet. Az aktuális felmérés kérdőíveit 8 500 szlovákiai tanuló töltötte ki, akik a 11, 13 és 15 éves korosztályokhoz tartoztak. Az adatokat két évvel ezelőtt gyűjtötték, de nemzeti lebontásban csak most hozták őket nyilvánosságra.

Szlovákia már hat éve is bekapcsolódott egy ilyen felmérésbe. Az eredmény hasonló volt. Akkor a 15 éves lányok 11 százaléka, a fiúk 13 százaléka jelezte, hogy szexuális tapasztalattal rendelkezik. A szakemberek szerint sok fiatal azért kezd korán nemi életet élni, hogy ezzel eldicsekedhessen osztálytársainak. Szerinte hősiességet éreznek, ha elmondhatják, hogy ők már szeretkeztek, mikor osztálytársuk még nem. Egyértelműen nem lehet megmondani, hogy mikortól megfelelő elkezdeni a nemi életet. Ez az egyéni fejlődéstől függ , a szakemberek úgy gondolják, hogy a fiatalok 17-18 éves korukban válnak értetté a nemi kapcsolatra – olvasható a napilapban.