Mikor locsoljuk kertünket a kánikulában?

2012-06-28 11:45:00 szorenyi.p

hírkép

A parasztok régen nem véletlenül keltek korán. Túl azon, hogy a hőségben az ember is nehezebben dolgozott, a növényeket is ilyenkor volt érdemes meglocsolni. Magyarán reggel. Este sem rossz, de akkor még számolhatunk a hajnali harmattal, így a reggeli órák az optimálisak.



A növények is akkor érzik jól magukat, ha teli "hassal" vágnak neki a napnak. Ezért érdemes reggel locsolni. Azonban mi is a reggel. Nos, ha kánikulára, azaz napsütésre számíthatunk, akkor 9 óráig végeznünk kell, hiszen utána a leveleken maradt vízcseppek, a nagyítóhatás miatt, szinte lyukakat tudnak égetni a növénybe. Ha nem érünk rá, akkor inkább várjuk meg a naplementét és csak utána öntözzünk.

Kérdés az is, hogy mennyi vizet adjunk a növényeknek a kertben. Az optimális a kétszeri öntözés, és alkalmanként 10-15 percig kapjon vizet a növény. Megoldás még az öntözőrendszer, hiszen ilyenkor szabályozni lehet az időpontot és az adagolást is, de ugye ez nem olcsó mulatság. Ha van ilyen berendezésünk, akkor a csepegtetéses módszer csodákra képes.

Hasznos, ha veteményesünk van, ha a növények szára körül kis árkokat alakítunk ki és ide folyatjuk a vizet. A levél sem károsodik és a víz is tovább táplálja a gyökereket. Így mi is tudunk hűsölni a nagy melegben, mondjuk egy hosszúlépés társaságában.