Ismét koronáznak Pozsonyban

2012-06-15 08:04:00 j.protic

hírkép

Június 24-én tizedik alkalommal rendezik meg Pozsonyban a Koronázási ünnepségek című rendezvénysorozatot, amellyel a magyar királyok, királynők és királynék a múltban itt zajlott koronázására emlékeznek a pozsonyiak.



A Koronázási ünnepségek az egyik legközkedveltebb, évről évre nagy tömeget vonzó kulturális eseménynek számítanak Pozsonyban. Tavaly Mária Terézia koronázását mutatták be, több ezer érdeklődő jelenlétében. Az ünnepséget június végén tartották, ezzel is igazodva az uralkodónő 1741. június 25-én lezajlott koronázásához. 2003 óta egyébként mindig más-más koronás fő a kosztümös ünnepség központi szereplője, mégpedig olyan sorrendben, ahogy ténylegesen megkoronázták őket Pozsonyban. Az idei évad június 22-én kezdődik, és június 24-én csúcsosodik ki a koronázási ceremóniával.

A Koronázási ünnepségek keretében az idén Eleonóra királyné, III. Ferdinánd harmadik feleségének "újrakoronázására" kerül sor. A királynét Lucia Komorovská, egy fiatal konzervatóriumi hallgató személyesíti meg. Mint elmondta: bár a szerep eljátszása felkészülést igényel, úgy érzi, viszonylag könnyen azonosulni tud majd a zenét, táncot és a művészeteket kedvelő koronás fővel. A szertartásba és a királyi menetbe több mint száz szereplőt vonnak be.

A "királyné" és a koronázási menet öltözéke a korhűség megőrzése okán szintén korabeli minták alapján készül. Azok elkészítése több hónapig tartott, ami a szervezők szerint nem is meglepő, hiszen például csak a királyné ruháján a gyöngydíszítések felvarrása több mint két hetet vett igénybe. Az ünnepségre készült ruhákból a szervezők a jövő évben kiállítás megnyitását is tervezik.