Amikor biztosan itt a világvége

2012-06-01 14:09:00 szorenyi.p

hírkép

Már csak 4 milliárd éve van az emberiségnek. Akkor ugyanis összeütközik két csillagrendszer és a Nap sugárzása olyannyira megemelkedik majd, hogy a Föld lakhatatlanná válik. Amerikai csillagászok modellezték a kataklizmát.



A Tejútrendszer és az Androméda-galaxis frontálisan ütközik körülbelül négymilliárd év múlva, majd további kétmilliárd év múlva egyetlen hibrid csillagvárossá olvad össze - jelentették be a NASA.

"Az Androméda egyenesen felénk tart" - közölte Roeland van der Marel, a baltimore-i Űrteleszkóp Tudományos Intézet kutatója. Az ütközés 3,75 milliárd év múlva történik meg, a teljes összeolvadás pedig 6 milliárd év múlva következik be. Az új galaxis nagy valószínűség szerint elliptikus lesz, vagyis eltűnnek a Tejútrendszer jellegzetes csillagkarjai. Mint a kutatók megjegyzik, galaxisunk 13,5 milliárd éves történetében még soha nem fordultak elő ilyen drámai események.

"Nyilvánvalóan voltak kisebb ütközések, összeolvadások, ám ilyen hatalmas nem fordult elő" - mutatott rá Rosemary Wyse, a Johns Hopkins Egyetem csillagásza, aki nem volt részese a kutatásnak. A Naprendszer új pozícióba kerül az új galaxisban, távolabb lesz annak magjától. Teljesen átalakul 3,75 milliárd év múlva a Földről látható csillagtérkép is.

"Mostantól számított 7 milliárd év múlva az új elliptikus galaxis magja, amelyet az amerikai kutatók Milkomedának neveztek el, dominál majd az éjszakai égbolton" - hangsúlyozta Roeland van der Marel.