Mega-invesztíció Rimaszombatban

2012-05-28 09:29:00 j.protic

hírkép

Csaknem egymilliárd euró értékű beruházás valósulhat meg Rimaszombatban. A szlovákiai kisváros képviselőtestülete már jóváhagyta a beruházók terveit.



Szlovákiában példátlan mértékű olajipari beruházás előkészítését hagyta jóvá Rimaszombat képviselő-testülete nemrégi rendkívüli ülésén, a tervezett beruházás értéke megközelítheti az 1 milliárd eurót.

Mint arról a SITA hírügynökség beszámolt a gömöri városban az Oil Production and Trade OPT Sk svájci társaság létesítene egy kőolaj-finomító és biopolimer-gyártó üzemet., A vállalat ügyvivője, Ján Tehlár kijelentette, hogy a befektetés értéke közel egymilliárd euró lehetne. A gyár 30-35 hektáron terülne el, s azért Rimaszombatban építenék meg, mert a város az egyike az öt lehetséges helyszínnek, ahol a közvetítő állomásokon keresztül hozzá lehet jutni az olajhoz, mely a Barátság kőolajvezetéken érkezik az országba...

Az Oil Production and Trade OPT Sk ukrajnai társtulajdonosának saját olajkútjaiból szállítanák Rimaszombat mellé a nyersanyagot. A tervezett üzemben a legmodernebb amerikai technológiával dolgoznák fel a nyersanyagot, kezdetben mintegy ötszáz főnek, a gyártás felfutása után pedig akár ezer - ezerötszáz embernek is munkát kínálva.

A beruházók elképzelése szerint a projekt dokumentációját hat-nyolc hónap alatt dolgozzák ki, az építési munkálatok pedig legfeljebb egy évig tarthatnak. Egyelőre nem világos milyen állami segítséget kapnak a külföldi beruházók, de számítanak arra, hogy a kormány támogatja elképzeléseiket, mivel a Rimaszombati járásban a munkanélküliség aránya jóval magasabb az országos átlagnál, meghaladja a 34 százalékot, ami 13 600 állástalan személyt jelent

A cég képviselői a környezetvédelmi aggályokkal is számoltak, igéretük szerint minden érvényben lévű környezetvédelmi előírást és törvényt a legszigorúbban betartanak. Ennek ellenére a képviselőtestület ülésén többen is megkérdőjelezték az olajipari létesítmény hatását a környezetre, ám a szavazáskor csupán egy képviselő voksolt nemmel, tizenegyen támogatták a beruházást.