Szájon át abortusz

2012-05-19 06:39:00 szorenyi.p

hírkép

Itthon is engedélyezték az abortusztabletta forgalmazását - írja a Magyar Nemzet. A pirulát az állapotosság 10. hetéig, illetve egészségügyi indok alapján a 12-22. hét között alkalmazhatják. Tavaly kétezerrel csökkent az abortuszok száma.



Az újságnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma megerősítette az információt, és közölte: a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézeténél lezárultak a bevezetést segítő vizsgálatok. A gyógyszert csak intézményi körülmények között lehet majd alkalmazni.

A szaktárca álláspontja szerint  olyan szabályozást kívánnak bevezetni a tabletta alkalmazásánál, amely garanciát nyújt a magzati élet védelméről szóló törvény legalább olyan szigorú betartására, ahogy az a jelenlegi művi beavatkozások esetében megvalósul, megelőzve ezzel a szer illegális alkalmazását.

A készítményt - amelyet a WHO a terhesség megszakításának biztonságos módszereként ajánl a várandósság 10. hetéig, illetve egészségügyi indok alapján a 12-22. hét között - számos országban alkalmazzák, például Ausztriában és Svédországban is. Magyarországon néhány évvel ezelőtt komoly vita bontakozott ki a tablettáról, magzatvédő szervezetek tiltakoztak a bevezetése ellen.

Magyarországon tavaly több mint 38 ezer abortuszt végeztek el, és bár a beavatkozások száma régóta csökken, nemzetközi összehasonlításban még mindig magas. Soltész Miklós család- és ifjúságügyért felelős államtitkár május elején úgy fogalmazott: nagy siker az abortuszok számának csökkenése, a családi életre nevelésnek pedig fontos szerepet kell kapnia az oktatásban.



2011-ben valamivel több, mint 38000 ezer abortuszt végeztek Magyarországon.