A kerékpárosok majd ihatnak?

2012-05-15 14:23:00 j.protic

hírkép

A kerékpárosokra Szlovákiában abszolút alkohol-fogyasztási tilalom vonatkozik. A Most-Híd vegyespárt most kezdeményezi, hogy bizonyos toleranciát vezessenek be számukra, ugyanis a párt szerint a jelenlegi szabályozás gátolja a szlovákiai turizmus kibontakozását is.



A szakemberek szerint a közúti forgalomra érvényes zéró-toleranciával a szlovák rendőrök gyakran visszaélnek, és feleslegesen zakltaják,büntetik az embereket.. Solymos László frakcióvezető szerint a párt szakemberei a külföldi, főleg európai gyakorlatból indulnak ki. Mint a felmérésük megállapította az európai országok többségében létezik bizonyos tolerancia, mégpedig 0,2 ezreléktől 0,9 ezrelékig. Tizenegy olyan ország van, ahol semmilyen tolerancia nincs, köztük van Magyarország és Szlovákia is" - mondta a szlovák közszolgálati rádiónak Solymos László frakcióvezető, hozzátéve, hogy nem az alkohol propagálásáról szól a kezdeményezésük, hanem arról, hogy a közlekedést szabályozó törvény ne avatkozzon be durván az emberek hétköznapi életébe. Ezért a Most-Híd tudományos hátteret kíván biztosítani az indítványának. Felkérték a tóurocszentmártoni (Martin-i) - elismert, rendőrségnek is dolgozó - orvoskutató intézetet, hogy állapítsák meg, mi az az alkoholszint, amely még nem befolyásolja az embert abban, hogy normálisan tudjon vezetni egy kerékpárt. Ennek alapján szeretnének majd egy kompromisszumos megoldást találni a parlamentben.

A jelenlegi szabályozás Solymos szerint gátolja a szabadidős családi kerékpározást is. Mint mondta , ehhez hozzátartozik az is, hogy ha valaki elmegy a családdal egy három-négy órás kerékpártúrára, akkor megiszik legalább egy pohár sört is. . Nagyon sok borvidéken is vezetnek kerékpárutak, ahol az ember szívesen meginna egy fröccsöt- véli a frakcióvezető. A jelenlegi szabályozás alapján ezt nem teheti meg, sok helyen a rendőrök lesben állnak, hogy megbüntethessék a bringásokat.

Több parlamenti párt már jelezte, kész támogatni minden olyan javaslot, mely az emberek előnyére válik