Jéghotel a szomszédban

2010-01-12 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

A fogarasi havasokban 2000 méteres tengerszint feletti magasságban öt éve minden télen jégszálloda várja a kuriózumok kedvelőit. Bár az idén a kedvezőtlen időjárás miatt késett a megépítése, december végére elkészült a 650 négyzetméter alapterületű, tízszobás, jégszobrokkal díszített szálloda.



A munkát 40 szakmunkás végezte, a jég java részét a közeli tóból vágták ki motorosfűrésszel. Összesen 80 ezer liter vizet használtak fel, illetve nem vizet, hanem ennyi víznek megfelelő havat és – főleg – jeget.

Egy szoba 75 euróba kerül.

Az idén 10 kétágyas szoba várja a vendégeket, emellett egy bárhelyiség és egy étterem. Mindegyik szobát egy-egy filozófusról nevezték el, és a tíz filozófusnak jégszobra is áll a szálló közelében, ahol jégpadokon lehet elmélkedni, esetleg a jégasztalnál meg lehet inni egy jó hideg sört, azaz meleg teát, forralt bort. A jégszálló tulajdonosa Felek község polgármestere. Elmondása szerint a karácsonyi és szilveszteri időszakra már hónapokkal ezelőtt foglaltak voltak a szobák. Lehetőség van arra is, hogy a vendég átköltözzön a jégszobából a rendes menedékházba. Volt olyan hölgy, aki hidegsokkot kapott és pánikszerűen menekülnie kellett a Jégszállóból.

A jégvendéglőben a ház specialitását jégtányérban szolgálják fel, úgyhogy aligha lesz az forró húsleves. A szilveszteri svédasztalon a többi között vadhúsból készített ínyencségek szerepeltek, természetesen jégtányéron tálalva. A szálloda mellett januárban idén is felépül az evangélikus stílusú jégtemplom. A szálloda és a templom általában március végéig, április elejéig teljesen biztonságos. További részletek a szálloda honlapján.