Tüntetés a marihuána legalizálásáért

2012-05-06 10:23:00 j.protic

hírkép

A vártnál kevesebben, mintegy százan vettek részt a a szlovák fővárosban Million Marihuana March tüntetésen, melynek elsődleges célja a marihuánafogyasztás dekriminalizációja és legalizálása.



A kormányépület közelében, a Szabadság téren tartott tüntetést idén rendezték meg negyedik alkalommal, a demonstráción nem történt semmiféle rendbontás, nyugodt légkörben zajlott. A szervezők a kannabisz és származékai fogyasztásának pozitív hatásaira szerették volna felhívni a figyelmet.

"A rendezvény célja, hogy párbeszéd alakuljon ki a kenderhez való liberálisabb hozzáállás ügyében, beszélni lehessen a dekriminalizáció lehetőségéről, és az esetleges legalizálásról, bár azt jelenleg nem lehet megtenni" - vélekedett a SITA hírügynökségnek Štefan Bakoš főszervező. Úgy gondolja, a szlovák nép eléggé érett arra, hogy éljen személyes szabadságával, melyet az alkotmány garantál

 

"Ez ugyanúgy az emberek szabad elhatározásától függ, a szakértők óvhatnak tőle, de nem tilthatják meg. Ugyanúgy nem ajánlott az alkoholfogyasztás, vagy a dohányzás, az emberek mégis szabadon megválaszthatják, hogy akarnak-e dohányozni, vagy inni" - mutatott rá Bakoš. Az akciót az egész világon megrendezik, először 1999-ben került rá sor, és mindig az első májusi szombaton tartják.

A politikusok –a korábbi igértek ellenére - távolmaradtak, csupán Martin Chren a Szabadság és Szolidaritás Pártjának a parlamenti képviselője jött el a tüntetők közé. A liberálisok nem titkoltan támogatják a marihuána dekriminalizációját.