260-nal ment a Belvárosban

2012-05-01 21:14:00 szorenyi.p

hírkép

260 km/h-val száguldott a Forma-1 világbajnoka a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky úton. Jenson Buttont 100000 néző figyelte, ahogy többször is végighajtott a Belváros sugárútján. A programot a versenyző főszponzora támogatta.



"A tavalyi futamgyőzelmem még emlékezetesebbé teszi a magyarországi viadalt" - mondta a 2009-ben világbajnok brit autóversenyző, aki 260 km/órás sebességgel száguldott végig a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcában kiépített alkalmi versenypályán.

Button előbb egy "utcai" Mercedes volánja mögött ismerkedett meg a pályával, aztán beült a versenygépbe és elképesztő sebességgel száguldott végig a Bajcsy-Zsilinszky úton, befordult a Parlament felé, majd az Országház előtt egy remek pörgéssel megfordult és a nézők ovációja mellett repesztett vissza. A mutatványt később még kétszer megismételte.

Button utána elmondta, hogy hallatlanul kiélezett küzdelem várható az idei világbajnokságon: "Elég annyit mondani, hogy az eddigi négy futamon négy különböző pilóta győzött. Magyarán szólva emelni kell a tétet, ha jó eredményeket akarunk elérni, száztíz százalékon kell teljesíteni a siker érdekében. Most a Spanyol Nagydíj következik, sok kérdőjellel. Voltak gondjaink, például a boxkiállás sem ment a legtökéletesebben, ezen feltétlenül javítani kell. Hibázni nem lehet, az nagyon sokba kerülhet."

A 32 esztendős Jenson Alexander Lyons Button 2000 óta versenyez az autósport elitkategóriájában, és 113 nyeretlen viadal után szerezte meg első futamgyőzelmét a mogyoródi pályán a Hondával. Édesapja, John Button szintén autóversenyző volt, Jenson már nyolcesztendősen gokartozott. Három éve a Brawn GP-vel nyert világbajnokságot.



A szervezők szerint mintegy százezer néző volt kíváncsi a budapesti száguldásra.