Szlovákia: többet kell majd dolgozni

2012-05-01 09:01:00 j.protic

hírkép

A Fico-kormány jelentős gazdasági megszorításokat helyezett kilátásba a költségvetési hiány csökkentése érdekében. Ennek keretében várhatóan felülvizsgálják majd a munkaszüneti napok számát is. E tekintetben ugyanis Szlovákia az élenjárók közé tartozik Európában.



A gazdasági szakemberek már jóideje állítják: túl sok az ünnepnap a naptárban.A tervek szerint a jövőben az alkalmazottak vélhetően évi két nappal többet dolgoznak majd, mivel a szabadnapok csökkentésére szánta el magát az új kormány

 

A szabadnapok számának csökkentését a munkáltatók kérték, s a kormány állítólag rábólintott két államünnep (közülük egy egyházi) eltörlésére. Úgy a jövőben Nagypéntek és az Alkotmány napja válna munkanappá, jelenleg ezeken a napokon nem kell dolgozni.

 

Több változtatásról, így az ünnepnapok számának csökkentéséről az újonnan létrehozandó Szolidaritási és Fejlesztési Tanáccsal együttműködve kell dönteni ? mondta a sajtónak Vladimír Faič, a miniszterelnök tanácsadó testületének vezetője. Konkrétumokat azonban nem árult el.

Tibor Gregor, a Klub 500 ügyvezető igazgatója megerősítette: a munkáltatók örömmel fogadnák az államünnepek számának csökkentését. Szerinte ugyanis a környező országokkal összehasonlítva Szlovákiában van a legtöbb államünnep és szabadnap.

Július Brocka kereszténydemokrata képviselő úgy véli, az ünnepnapok számának csökkentése Tomáš Malatinský gazdasági miniszter lobbizásának köszönhető. Az új miniszter ugyanis korábban a munkáltatók szövetségének elnöke volt. Brocka szerint a kormánynak ügyelnie kellene arra, hogy a szülők többet lehessenek együtt a gyermekeikkel, nehogy újkori rabszolgákká váljanak, akik azt sem tudják, mikor van ünnepnap!

Szlovákiában jelenleg 5 államünnep van. Ezek: január elseje -a Szlovák Köztársaság megalakulásának napja, július 5 - Cirill és Metód ünnepe, augusztus 29- az Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulója, szeptember 1 - az Alkotmány elfogadásának napja és november 17 - a Demokráciáért vívott harc napja. További 10 munkaszüneti napon szintén nem kell dolgozniuk az alkalmazottaknak.