BMW autók Szlovákiából?

2012-04-30 09:12:00 j.protic

hírkép

Jól értesült forrásokra hivatkozva a szlovákiai Markíza televízió fő híradásában közölte: a német BMW óriáskonszern fontolgatja, hogy a Kassához közeli Kenyhec ipari parkjában épít gyárat. Szlovákia állítólag Mexikóval versenyzik az óriásberuházásért és jó esélyei vannak a mega-invesztíció megszerzésére.

 

 

 



Ez lenne az ország negyedik autógyára a pozsonyi Volkswagen, a nagyszombati PSA-Citroen és a zsolnai Kia után. Szlovákia már most is a világelsők közé tartozik az egy főre eső autógyártás tekintetében.

Miroslav Lajčák külügyminiszter is megerősítette a médiáknak, hogy zajlanak a tárgyalások a német vállalattal a beruházásról, azt azonban nem tudta megmondani, mikor fejeződhetnek be. A tárgyalások jelenleg az ország berlini nagykövetsége és a konszern vezetése között folynak. Ha felépülne Kenyhecen a BMW-gyár, akár 10 ezer új munkahely létesülhet a kelet-szlovákiai régióban, ahol a munkanélküliség aránya meghaladja a 2O százalékot.

 

Ján Richter munkaügyi miniszter egyelőre óvatos, szerinte az egyeztetések még csak most kezdődtek. A tárcavezető nem tartja kizártnak, hogy az állam pénzügyi támogatást nyújtson a gyár megépüléséhez, mivel az üzem nagy mértékben növelné a foglalkoztatottságot a régióban..