Fából vaskarika, nem, toronyház!

2012-04-30 07:03:00 szorenyi.p

hírkép

Azt itt Európában tudjuk, hogy az amerikaiak jelentős része faszerkezetű házakban lakik. Most egy új ötlet nyomán fából készítenének felhőkarcolókat is. Természetesen speciális gerendákat használnának, amelyek állítólag még csak nem is gyúlékonyak.



Az ötlet a kanadai erőkre alapozna és azt állítja, hogy az így épült toronyházak környezetbarátak. Michael Green építész ötletéről van szó. A Tall Wood névre hallgató épületterv abból indul ki, hogy a betonból és vasból készült épületek rendkívül környezetszennyezők, ha már nincs szükség rájuk, de előállításuk sem olcsó.

A fából készült torony alap váza acél helyett úgynevezett LVL-ből készült. Ezek a gerendák állítólag biztonságosabbak is, mint a vasbeton. Egy esetleges tűz esetén azokon egy elszenesedett réteg képződik, amely egy védőburkot von a szerkezeti stabilitás szempontjából fontos fa részek köré.

A Tall Wood csak egyike azon fából készült felhőkarcolóknak, amelyeket Norvégiában, Ausztriában és Ausztráliában állítanának fel. A toronyterv eredetileg Vancouver városának készült, és ha megvalósításra is kerül, a világ legkörnyezetbarátabb toronyháza lehetne. Sőt 30 emeletével talán még fajtáján belül a legmagasabb is, ami Green szerint további fejlesztésekkel még nőhet is. Mi több, Green kutatásait és tervrajzait nyilvánosságra is hozta. Így a jövő építészei által már esetleg zöldebb városok emelkedhetnek, melyek nemhogy pumpálják a levegőbe a szén-dioxidot, hanem inkább csökkentik annak szintjét.