240 milliárd forint Paul McCartney vagyona

2012-04-29 06:49:00 szorenyi.p

hírkép

Az euróválsággal és a visszatérő brit recesszióval dacolva vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok leggazdagabbjai az elmúlt egy esztendőben. Vagyonuk nem csökkent, ha szerényen is, de nőtt. A The Sunday Times listáján 77 fontmilliárdos szerepel.



A brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona egy év alatt 4,7 százalékkal 414 milliárd fontra (146 ezer milliárd forintra) emelkedett a tavalyi 395,8 milliárd fontról. Ezzel a Rich List felső ezre immár ledolgozta a 2008-2009-es globális pénzügyi krach idején elszenvedett veszteségeit, és megdöntötte a pénzügyi válság előtt, 2008-ban mért 412,8 milliárd fontos saját eddigi vagyonrekordját.

A Rich List 2012 megállapítása szerint a brit milliárdosok száma is rekordot döntött: a vasárnap közzétett idei rangsorban 77 olyan mágnás szerepel, akinek vagyona meghaladja az egymilliárd fontot. Tavaly 73 fontmilliárdost tartottak nyilván a lista összeállítói az ezer leggazdagabb brit között. A korábbi rekordot szintén a 2008-as Rich List tartotta, 75 milliárdossal.

A listát az idén is - csakúgy, mint 2005 óta minden évben - a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal vezeti. A nagyvállalkozó cége, a Kelet-Európában is gyárakat működtető Arcelor Mittal a világ első számú acélgyártó csoportja. Mittal vagyonát a Rich List 2012 összeállítói 12,7 milliárd fontra teszik. Az acélgyáros annak ellenére is megőrizte vezető helyét a listán, hogy tavaly még 17,514 milliárd fontra becsült vagyona egy év alatt 4,814 milliárd fonttal, mintegy 27 százalékkal zuhant a cégcsoport részvényárfolyamának folyamatos esése miatt.

Lakshmi Mittal az idei Rich List kimutatása szerint azonban még így is - egymás után immár nyolcadszor - maga mögé utasította a korábbi leggazdagabb "britet", a Londonban élő orosz Roman Abramovics oligarchát, a Chelsea labdarúgó klub 45 éves tulajdonosát. Abramovics vagyona ugyanis az idei lista szerint a tavaly kimutatott 10,3 milliárd fontról 800 millió fonttal 9,5 milliárd fontra apadt.

Ráadásul ez a Rich List 2012 harmadik helyére volt csak elég; Abramovicsot az idén is megelőzte az üzbég származású, orosz állampolgárságú Aliser Uszmanov, a legnagyobb orosz vasérctermelő csoport, a Metalloinvest főrészvényese.

A jórészt szintén Londonban élő Uszmanov a Chelsea egyik fő londoni riválisában, az Arsenal labdarúgó csapatban is érdekelt 30 százalékos részesedés erejéig.

Uszmanov vagyonát a Rich List 2012 szerkesztői 12,315 milliárd fontra becsülik, 85 millió fonttal kevesebbre, mint tavaly. A csökkenés jelentős részét egy nagy összegű jótékonysági adomány eredményezte.

Uszmanov könnyen a jövő évi Rich List elejére kerülhet, 200 millió dolláros befektetéssel ugyanis 2,3 százalékos részesedést vásárolt a Facebook közösségi portálon, és ennek a tulajdoni hányadnak a piaci értéke az idei vagyonlista szerkesztőinek várakozása szerint akár 2,3 milliárd dollárra is felszökhet, amikor a portált működtető céget ez idén tőzsdére viszik.

A Rich List 2012 összeállítói szerint a brit szupergazdagok továbbra is gyorsabban vagyonosodnak a világátlagnál. A The Sunday Times külön listát vázolt fel a világ leggazdagabb 50 emberéről, és az ő összvagyonuk e kimutatás szerint 853 milliárd fontnak felel meg, ez azonban csak 1 százalékos gyarapodás a 2011-es Rich List megjelenése óta.

A világ leggazdagabbjai közül is a leggazdagabb az amerikai Walton dinasztia, a Walmart kiskereskedelmi hálózat tulajdonosa, 51 milliárd fontra - 83 milliárd dollárra - becsült vagyonnal.

A brit élmezőnyhöz képest a brit uralkodó továbbra is szinte szegénynek tűnik, azzal együtt is, hogy az ő személyes vagyona ugyancsak szépen gyarapodott.

A 86 esztendős II. Erzsébet királynő, akinek gyémántjubileumát, azaz trónra lépésének 60. évfordulóját ünnepli idén Nagy-Britannia és a nemzetközösség, az idei listán 310 millió fonttal szerepel. Tavaly a The Sunday Times 300 millió fontra becsülte az uralkodó befektetési portfoliójának, valamint birtokainak, kastélyainak, ékszereinek piaci értékét; a királynő vagyonának gyarapodása a Rich List 2012 készítői szerint e befektetések, ingatlanok és ingóságok értéknövekedéséből eredt.

Az aktív zenészek rangsorát Sir Paul McCartney, a Beatles idén 70 éves egykori basszusgitárosa vezeti. Sir Paul vagyona az összeállítás szerint jelenleg 665 millió font (csaknem 240 milliárd forint) a tavaly kimutatott 495 millió font után. McCartney anyagi helyzetének elsősorban tavalyi nősülése tett jót. "Macca" ugyanis Nancy Shevell személyében egy amerikai szállítmányozási dinasztia első számú, saját jogán is dúsgazdag örökösét vette feleségül. Az újdonsült Lady McCartney személyes vagyonát az idei Rich List szerkesztői 150 millió fontra becsülik.

Joanne K. Rowlingnak, a példátlan sikerű Harry Potter-sorozat Skóciában élő, 46 éves szerzőjének a The Sunday Times - a jogdíjakból származó 30 millió fontos gazdagodással - 560 millió font vagyont tulajdonít. Ezzel Rowling - aki az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban - messze a világ leggazdagabb regényírója.