Macska-gyilkosságok Egyiptomban

2012-04-17 17:35:00 szorenyi.p

hírkép

Állatkínzók voltak az egyiptomiak. Olasz régészek szerint ugyanis azért tenyésztettek macskákat, hogy azokat mumifikálhassák. Így akarták kiengesztelni isteneiket. Az eljárás során eltörték a kismacskák csontjait, hogy minél jobban "összehajtogathassák" őket.



Olasz szakemberek egy olyan mumifikált kismacskát vontak alapos vizsgálat alá, amely valószínűleg egy 18. században megvásárolt egyiptomi gyűjtemény részeként került a parmai Nemzeti Régészeti Múzeum tulajdonába. A kutatócsoport a röntgenfelvételhez hasonló, úgynevezett radiográfiai vizsgálat révén kukkantott be a múmia vászonborítása alá, amely egy mindössze 5-6 hónapos kölyökmacskát rejtett.

A póz, amelyben az állatot mumifikálták, azt sugallta a kutatók számára, hogy a macskát az istennek szánt áldozati ajándékként mutatták be - olvasható a Deccan Herald internetes változatában.

A macskát a lehető legszorosabban bepólyálták és az időszámításunk előtti 332 és 30 közötti időszakból származó hieroglifás ábrákon látható, ülő macskákhoz hasonló pozícióban mumifikálták. Annak érdekében, hogy az állatok minél kisebb helyet foglaljanak el, a balzsamozók eltörték a macskák csontjainak egy részét, köztük a gerincük végét, hogy a farkuk minél közelebb legyen a testükhöz, valamint a bordáikat, hogy mellső lábaikat is jobban le tudják szorítani.