Fektessünk bambuszba!

2012-04-17 16:53:00 V.J.

hírkép

Az évszázad fája és az évszázad befektetése. Ezt is mondják a bambuszról, melyet nálunk leginkább a távol-keleti üzletek olcsó portékáiról ismerünk. Lehet, hogy a bambusz oldja meg a világ sok problémáját?



A bambusz a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növény. Több mint ezer faja ismert. Fő előfordulási helyük Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed. Ugyan a fűfélék családjába tartoznak, sokan mégis bambuszfáról beszélnek, mivel némely faj megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra nő. A bambuszról alkotott kép változáson megy keresztül. Sokan a 21. század fájának nevezik.

Manapság másfélezer felhasználási módja ismert, a zoknitól a kiváló teherbíró képességét kihasználó építészeti megoldásokig. Egyesek a bambuszt tartják a közeljövő csúcsnövényének, amelyből textíliát és építményt egyaránt lehet készíteni. Ezek mellett kiváló szén-dioxid elnyelő tulajdonsága segíti az üvegházhatás csökkentését, és nem mellékesen munkát ad a világ szegényebb országaiban élőknek.

A bambusz feldolgozásában használt új technológiák és az ipari feldolgozás nagy változásokat hozott, és valódi verseny kezdődött a nyugati fapiacokon. Egyes becslések szerint manapság a bambuszpiac nagysága eléri a 10 milliárd amerikai dollárt, ami - a világszövetség szerint - 5 éven belül megduplázódik. A világ első bambuszkötvényét a brit EcoPlanet Bamboo nevű cég gondolta ki, amely a nicaraguai Rio Kama ültetvény tulajdonosa. A legnagyobb értékű, 50 ezer dolláros kötvények megvásárlói azt várják, hogy befektetésüket 15 év alatt 500 százalékon realizálhatják.