Dühösek a meteorológusokra a Tátrában

2012-04-12 13:32:00 j.protic

hírkép

A szlovákiai Magas Tátra szállodatulajdonosai neheztelnek a meteorológusokra. Hogy joggal-e azt nehéz megmondani.



A helyi idegenforgalmi létesítmények vezetői állítják, idén a vendégek tömegeit riasztották el a rossz húsvéti előrejelzésekkel. A látogatottság egy év alatt tíz százalékot esett, a meteorológusok ugyanis előzetesen rossz időt jósoltak, ám a valóság más volt....."A hegyi központokban a sikeresség fele és a vendégek elégedettsége is attól függ, hogy milyen az időjárás " - jelentette ki a SITA hírügynökségnek a Magas-Tátra idegenforgalmi társulásának vezetője, Peter Chudý. Az előző hét elején készült előrejelzések azt jósolták, hogy húsvétkor rossz lesz az idő, emiatt a helyi szállodákban lefoglalt szobákat sorra mondták vissza.

 

Chudý rámutatott, a meteorológusok esőt és havazást valószínűsítettek a térségben, s csak a hétvége előtt egy-két nappal jelentek meg az első előrejelzések arról, hogy az idő esetleg megváltozhat . és jobb lesz... Valóban így is lett, az ünnepek alatt ugyan egy kisség hüvös volt, de sütött a nap, nem esett, ám a vendégek, akik korábban- éppen az előrejelzések hatására lemondták szobafoglásaikat- elmaradtak...Jozef Csaplár, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársa szerint a középtávú előrejelzések hatékonyságának növelése a modellek javításától, valamint a gyakoribb felmérésektől függ, de az atmoszférában zajló kaotikus folyamatok miatt soha nem lehet száz százalékos bizonyossággal megjósolni, milyen lesz az idő.

Chudy szerint az előrejelzések már évek óta gondot okoznak a tátraiaknak. A hegyi menedékházak üzemeltetői azt állítják, hogy átlagban 4 előrejelzésből három nem válik be.

Annak ellenére, hogy a húsvéti előrejelzés nem jött be a tátraiak nem tesznek panaszt a Szlovák Hidrometeorolóogia Intézetnél. Ám kérni fogják, hogy a meteorologusok a hosszútávú előrejelzésnél nyomatékosan hangsúlyozzák: pontos prognozist csak 2-3 napra tudnak nyújtani, a hosszabbtávú előrejelzések csupán becslések és nem nagyon megbízhatóak....