Péntek 13 - A kísértetkastélyok titkai

2012-04-12 09:22:00 szorenyi.p

hírkép

Pénteken 13. A babonások ilyenkor szinte ki sem mozdulnak a lakásukból mások azonban még keresik is a bajt. Pontosabban a szellemeket. Turisták ezrei utaznak olyan helyekre, ahol kedvükre borzonghatnak.



A kísértetjárta helyek igen népszerűek, és az egykori tulajdonosokkal kapcsolatos legendák és a visszajáró szellemek marketingfogásként sem bizonyulnak rossz választásnak. A tehetős utazók hajlandóak sokszor igen magas árat kifizetni egy kis borzongásért.

A londoni Towert sokan VIII. Henrik tragikus sorsú felesége, Boleyn Anna szelleme miatt keresik fel. A királynénak azért kellett meghalnia, hogy az uralkodó ismét megházasodhasson. A legenda szerint a kísértet levágott fejét hordozva jelenik meg az egykori börtön folyosóin, és hűtlen férjét keresi.

Bár Skóciában minden valamirevaló kastélynak van saját kísértete, az Edinburgh közelében található Shieldhill Castle különösen népszerű. A vendégek egy "Szürkeruhás hölgyről" számolnak be, aki a kastély ódon termeiben bolyong. A helyiek azt beszélik, hogy a kastélyt birtokló család egyik tagja volt, és titkos viszonya volt az egyik inassal. A házasság természetesen nem jöhetett létre, így a lány öngyilkos lett az egyik elhagyott szobában, és zokon veszi, ha más szállóvendégekkel kell osztoznia a helyiségen.

A XII. századi kastély ma luxusszállodaként üzemel, és békés, nyugodt kikapcsolódást hirdet a honlapján. A huszonhat, különböző whiskykről elnevezett szoba mindegyike más berendezést kapott, és személyenként 50 - 110 fontba (18 -40 ezer forintba) kerül egy éjszakára. Természetesen a szellemjárta szoba a legdrágább: annak aki egyedül -pontosabban evilági társaság nélkül - szeretné átvészelni az éjszakát, 248 fontot (90 ezer forintot) kell kifizetnie. A számlát valószínűleg előre kell rendezni.

 



Világszám minden pénteken 18.30-kor az Inforádióban.