A luxushajók titkai

2012-04-10 18:46:00 szorenyi.p

hírkép

Hajózni muszáj - tartja a latin mondás. Az ókori rómaiak természetesen nem a mostanság oly divatos luxusnyaralásokra gondoltak 2500 évvel ezelőtt. Egy biztos, ha valaki manapság felszáll egy úszó városra, akkor mindenből a legjobbat kapja, feltéve, ha az első osztályra fizetett be.



Tévhit, hogy az elmúlt évtizedekben közkedvelté vált hajós körutazások egy merő luxusból állnak. Aki nem nyúl elég mélyen a pénztárcájába, az bizony egy csillogónak látszó, meglehetősen embertelen lyukban kénytelen túlélni a pihenésre szánt egy hetet. Az olcsóbb kabinok ugyanis a folyosókról befelé nyílnak és nincs rajtuk ablak. Egy köralakú tükör próbálja a kilátást pótolni. Az egy fizetési kategóriával magasabb kajütök sem sokkal jobbak. Ablak van rajtuk, de a hajóban kialakított belső passzázsra néznek. Itt délutántól folyamatos a nyüzsgés, este pedig "utcai" zene szól. Ember legyen a talpán, aki ilyen helyen aludni tud. Az már egy másik kérdés, ha kellően vastagok vagyunk, akkor saját tengerre néző erkélyünk is lehet, ahol vígan ücsöröghetünk a gyönyörű naplementében gyönyörködve.

A többi szolgáltatás azonban mindenki számára ugyanaz. Több medence, golf- és kosárlabdapálya, mászófal. A legnagyobb luxushajókon csúszda és surfmedence is található. Az étkezés bőséges, mindenki annyit eszik amennyit nem szégyell a svédasztalról. Az előkelőbbek azonban külön fizetnek még azért is, hogy a tematikus éttermekben ehessenek. Mondjuk itt tényleg finomabb az elegánsan feltálalt ételsor. Az italért mindenütt fizetni kell, de a hajón, ÁFA hiányában, valamivel olcsóbban mérik az alkoholt, mint mondjuk Miamiban.

A britek egy zászlóshajója a Queen Mary 2. Építése kissé eltér az amerikai cruise-okétól. Hosszúkásabb, elegánsabb. Ez persze azzal is magyarázható, hogy gyakran szeli át az óceánokat, míg az amerikai hajók inkább a karibi szigetvilágban szállítják a nyaralókat.

 



A luxushajós nyaralásokról mesél Kiss Róbert Richard szerda reggel a Tv2 Mokka című műsorában.