Lesz nemzeti foci-stadion Pozsonyban?

2012-04-09 09:28:00 j.protic

hírkép

Szlovákiában már több mint egy évtizede téma az új nemzeti labdarugó-stadion felépítése. Amióta Pozsonyban bezárták a harmincas években épült, és a mostani követelményeknek már nem megfeleő Slovan-stadiont óriási gond a nemzetközi mérkőzések megrendezése.



A fővárosban nincs megfelelő létesítmény, a válogatott meccseit felváltva Zsolnán vagy Nagyszombaton rendezik, ám az ottani stadionok sem teljesítik az UEFA követelményeit...

Az elkövetkező években valószínűleg felépül Szlovákia új nemzeti futballstadionja. Robert Fico kormányfő a nehéz pénzügyi helyzet ellenére reméli, hogy a létesítményt még az ő kormányzása alatt átadják majd.

A kormányfő a TASR hírügynökségnek elmondta: az új stadion legfeljebb 15-20 ezer férőhelyes lenne, és eleget tenne az UEFA követelményeinek. A legjobb hely a létesítmény felépítésére szerinte a pozsonyi Téglamező (Tehelné pole) lenne, tehát az új stadion a régi pálya helyén épülne meg..

Dušan Čaplovič nemrég kinevezett oktatási és sportminiszter szerint Szlovákia az egyetlen ország Európában, melynek nincs méltó nemzeti futballstadionja. -Mi ma szégyenkezünk a világ előtt. Már az albánok és a macedónok is megépítették nemzeti stadionjukat -  hangsúlyozta. -Szlovákiának kell egy nemzeti stadion - tette hozzá. A jelenleg használt zsolnai stadiont nem tartja elég jónak ahhoz, hogy a létesítmény betölthesse a nemzeti stadion szerepét.

A miniszter szerint az új létesítménynek többfunkciósnak kell lennie, hogy biztosítani tudja a fenntartás költségeit. Példaként a római Stadio Olimpicót említette, melyben a válogatott mellett a Lazio és az AS Roma is játszik, valamint a milánói San Siro stadiont, ahol az AC és az Inter Milánó is játssza hazai meccseit. A miniszter szerint az új stadionban koncerteket is lehetne majd szervezni.

Čaplovič nem pontosította, mikor kezdődhet majd el a nemzeti aréna építése. A létesítmény költségeit szerinte több forrásból kellene megoldani, az állam, az önkormányzat, valamint a magánszektor szerepvállalásával.