Palóc Húsvét a füleki várban

2012-04-08 09:20:00 j.protic

hírkép

2012. április 9-én hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Palóc Húsvét című ünnepi fesztivál a szlovák- magyar határhoz közeli füleki várban.



Amint arról a felvidek.ma hírportál beszámol, a főszervezői feladatokat idén a füleki Vármúzeum és a Pro Gaudio Társaság vállalta fel, de munkájukat idén is több füleki civil szervezet segíti. A szokásos foglalkozások, vetélkedők és ételkóstolás mellett a -Palócok az Ipolyon túlról" című műsorrészben fellép a varsányi Muskátli Hagyományőrző Együttes, a szécsényi Iglice és Kis Iglice táncegyüttesek, valamint a salgótarjáni Dűvő Népzenei Együttes. A folklórműsor füleki kötődésű szereplői,? a helyi Rakonca, Kis Rakonca és Szederinke együttesek, valamint a füleki származású Budapesten tevékenykedő Szvorák Katalin népdalénekes a Nagyszüleink öröksége" című összeállításban lépnek színpadra. A várudvar programját idén először kézműves kirakodóvásár egészíti ki a vár alatti Várfelső utcában és a Nógrádi Turisztikai Információs Központ udvarán. A rendezvényre érkezők megtekinthetik a vár Bebek-tornyában berendezett a -Lélek által szemlélve - esztétikum és ölöztetett szakrális ábrázolások a Palócföldön" c. néprajzi kiállítást, valamint a Gömöri Fotóklub -Gömör, ahol élünk" c. tárlatát is.

A műsor alatt különböző foglalkozásokkal, úgy mint tojásdíszítés különböző technikákkal, gólyalábazás, arcfestés, bőrkarkötők készítése, tűzzománcozás, molnárkalács- és mézeskalácssütés, palóc ételek kóstolása, kézzel hajtott körhinta, húsvéti motívumokkal díszített tárgyak készítése várják az érdeklődőket. Várhatóan az idén is sokan érkeznek a határ mindkét oldaláról...