A Balaton várja a szlovákokat

2012-04-04 14:04:00 j.protic

hírkép

Több mint száz utazási szakember, újságíró, utazásszervező jelenlétében nagyon sikeres bemutatót tartott a szlovák főváros egyik patinás szállodájában a Magyar Nagykövetség és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében a balatoni régió.



Jelen voltak a térség városainak, településeinek, pl.Siófok, Zalakaros, Hévíz képviselői, idegenforgalmi szervezetek, szállodák vezetői, a hajózási társaság képviselői és más szakemberek. A workshop-ot dr.Balogh Csaba Magyarország szlovákiai nagykövete nyitotta meg, aki kifejezte reményét, hogy a Balaton úgy mint a múltban továbbra is a szlovák látogatók kedvelt kirándulóhelye marad. Mint több előadásban is elhangzott már több éve dinamikusan növekszik a szlovákiai vendégek érdeklődése a magyarországi üdülőhelyek iránti. A Balatonnál a tavalyi évben - nem véglegesített adatok szerint - 13 ezer szlovákiai vendég 38 ezer vendégéjszakát töltött, ez 130 százalékos növekedés az előző évhez képest. A Szlovákiából érkező vendégeknek nemcsak a számuk változik, hanem nyaralási igényeik és szokásaik is. Egyre többen például kifejezetten a minőségi szolgáltatásokat keresik.

Mint a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője, Benkő Krisztina többek között elmondta az üdülni vágyó szlovák látogatók növekvő mobilitásának valamint a Balaton jó elérhetőségének köszönhetően a rövid távú üdülések trendje erősödik. Ez a jelenség új, a hagyományostól eltérő vendéglátási szokások kialakulását is magával hozta.

"Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően számos új attrakció létesült, bővült ki, vagy éppen újult meg, amely éppen ezt a célcsoportot próbálja kiszolgálni" - mondta el Benkő Krisztina. Rámutatott: ennek köszönhetően - több rövid programot egymásra fűzve - akár egy hétvége alatt is tartalmas üdülést tudnak eltölteni a Balaton üdülőkörzetébe érkezők.

A hosszabb tartózkodási idő és a több vendégéjszaka inkább a wellness típusú üdülések kedvelőit jellemzi. Gódár Ivett, a Magyar Turizmus Zrt.pozsonyi szakelőadója szerint a szlovákiai látogatók többsége egyre kevésbé veszi igénybe az utazási irodák szolgáltatásait, utazását egyénileg és szobafoglalását az főleg interneten, on line intézi..Ezért is fontos, hogy naprakész és pontos információkat kapjanak a kínálatról...i