Gyerekek táncháza

2012-03-25 16:37:00 superadmin

hírkép

Az idén 31. alkalommal, március 31. és április 1. között megrendezésre kerülő Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár szombati napján immáron hagyományosan a gyerekeké lesz a főszerep.



"Az OTP Bank különös figyelmet fordít arra, hogy tevékenységével elősegítse a közösségi értékek, a hagyományok ápolását, valamint a nemzeti értékek megóvását. Ezért is fontos számunkra, hogy évek óta fő támogatói legyünk az eseménynek, mely ebben a két napban minden generációhoz szórakoztatva juttatja el fontos nemzeti kulturális értékeinket." - mondta el Nagy Zoltán Péter marketing igazgató.

Bár az idén negyven éves városi táncházmozgalom kezdetben a fiatal felnőtt generációnak kínált szórakozást - és nem mellesleg ismerkedést egy akkor újra felfedezett hagyományvilággal -, napjainkban számos gyermek néptáncegyüttes működik szerte az országban. Mindez nem véletlen: a legkisebbeket legalább annyira magával tudja ragadni a folklór ritmusvilága, mint az idősebbeket.

A táncháztalálkozó persze akkor is remek alkalmat kínál az ismerkedésre, ha még nem volt lehetőségünk találkozni élőben a népzene és a néptánc magával ragadó élményével, sőt, az esemény kifejezett célja, hogy mindenki számára kedvet csináljon a táncházakhoz. Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület szervezésében a Papp László Budapest Sportaréna küzdőterén szombaton egész nap " Aprók Bálja néven " a kicsiké lesz a főszerep. A népviseletbe öltözött gyerekek programja azonban nem az előadásokra koncentrál, sokkal inkább a civileket próbálja bevonni a közös tánctanulásba. Mindemellett nem maradhatnak el a hagyományos játékok sem, mint a rönkhúzás vagy a talicskázás, miközben kézműves foglakozások keretében a nemezelés, a tojásfestés vagy épp a szalmacsuhé-fonás trükkjei is elsajátíthatóak.

A rendezvény vasárnap is várja a családosokat. Tücsökringató néven a legkisebbek és szüleik tanulhatnak ölbeli játékokat, de arra is van mód, hogy a kicsiket szakképzett felügyeletre bízzuk, amíg a többiek a táncokat tanulják.