A terroristák győznek az áldozatok felett

2012-03-21 08:13:00 szorenyi.p

hírkép

A Vörös Brigádok nevű terrorszervezet egykori röpiratait, dokumentumait árverezik éppen Olaszországban, ami alaposan felkavarta a terroristák egykori áldozatainak családtagjait. A kikiáltott darabok iránt igen magas az érdeklődés.



Tizenhét közlemény és röpirat vár kikiáltásra a milánói Bolaffi aukciós házban, ahol március 27-én kezdődhet majd a licitálás. A dokumentumok között van az Aldo Moro kereszténydemokrata politikus halálos ítéletét bejelentő közlemény is, melynek kikiáltási ára ezerötszáz euró, holott csak egy igen sűrűn írt, A/4-es papírlapról van szó.

Az árverés iránt érdeklődők között a legtöbben történelmi emlékeket látnak a papírokban, azonban a Vörös Brigádok áldozatainak családtagjai nevetségesnek tartják a felfokozott várakozást. ?A lényeget elfelejtve ismét a terroristák győznek az áldozatok felett" - hangsúlyozta Giovanni Berardi, akinek rendőr édesapját a Vörös Brigádok tagjai ölték meg.

Az 1970-től majdnem húsz éven át működő Vörös Brigádok Olaszország történetének leghírhedtebb terrorista csoportja. Aldo Morót 1978. március 16-án rabolták el, holttestét május 9-én találták meg Róma külvárosában egy Renault 4 típusú gépkocsi csomagtartójában.

(Tóth Ákos)