Hitler is ülhetett volna benne

2012-03-16 16:30:00 szorenyi.p

hírkép

Akár Hitler is ülhetett abban az 1937-es Opelben, amit nemrég néhány oroszországi tolvaj Moszkvicsként adott el a feketepiacon. Az eset újra a média figyelmébe helyezte az Oroszországban lévő, még a második világháború idején elrabolt német autóritkaságok, ipari eszközök, fegyverek, műtárgyak sorsát.



Az 1937-es Opel Kadettet korábban néhány kamasz lopta el a tulajdonos autógyűjtő garázsából, majd hozzáértés hiányában 18 ezer rubelért, mintegy 146 ezer forintért adták azt el, mielőtt a rendőrség megtalálta volna. A tolvajok 401-es Moszkvicsként azonosították a német ritkaságot. Valós ára ennél jóval magasabb, és egy eltökélt gyűjtő valószínűleg meg is fizette volna nekik.

Az Opelt annakidején egy orosz katona lopta el Hitler főhadiszállása elől, majd röpke hetven év alatt bejárta a Távol-Keletet is. Ehhez hasonló, elrabolt ereklyékből elképesztő mennyiség leledzik orosz földön, hiszen a vörös hadsereg 1945-ben kifosztotta a megszállt Német- és Lengyelországot. Azóta ezek nagy része múzeumokba került - a kubinkai múzeum például Európa egyik leggazdagabb második világháborús fegyvertárlatát mutatja be. A fegyverek mellett több száz gőzmozdony is a Szovjetunióba került, melyeket ma már az orosz Wikipédián külön oldalakon rendszereztek.

A történet egészéhez hozzátartozik, hogy a technikai eszközök mellett műkincsek is kikerültek Oroszországba és a feketepiacra. Tételesen számolva a németek mintegy egymillió alkotást várnak még haza, ám az orosz parlament rendíthetetlenül hazai tulajdonnak minősít minden olyan német műtárgyat, ami a háború végén került hozzájuk Németországból. 1950-ben nagyobb volt a hajlandóságuk, akkor másfél millió tárgyat visszaadtak az NDK-nak.

(Tóth Ákos)