Fillérekért dolgozó képtárigazgatók

2012-03-12 10:12:00 szorenyi.p

hírkép

Az Uffizi-képtár igazgatója havonta nettó 1780 eurót keres, egynegyedét az átlagos képviselői jövedelemnek. Ezt elégelték meg a múzeumok vezetői, és a képviselők példáját követve nyilvánosságra hozták kereseti kimutatásaikat.



Miért keres évi közel bruttó 550 ezer eurót az olasz büntetésvégrehajtási intézetek főigazgatója? Ugyanekkora felelősség Giotto vagy Leonardo Da Vinci alkotásait őrizni - jelentette ki az olasz sajtó, miután az igazgatók nyilvánosságra hozták kimutatásukat. Tettüket azzal indokolták, hogy kifejezetten igazságtalannak érzik a fizetésüket annak fényében, hogy érdemeik szerint annak igenis meg kéne egyeznie a képviselőkével.

Az olasz média természetesen felkarolta a kezdeményezést, és rögtön kiegészítő adatokat fűzött a hírekhez. Így tudni lehet, hogy Franciaországban, Nagy Britanniában és még Spanyolországban is a jelentős múzeumok igazgatói évi bruttó ötven-hatvanezer euró között keresnek. Ez sokszorosa olasz kollégáik bérének. Ne feledjük, hogy olyan múzeumokról beszélünk, mint a római Barberini-palota képtára, az Angyalvár, vagy a Borghese-képtár.

A felháborodás már csak azért is tűnik jogosnak, mert az utóbbi hónapokban már felmerült az olasz átlagfizetések problémája. Európai elemzők szerint az eurózónában az olaszok viszik haza a legkevesebb pénzt, még a gazdaságilag szintén küszködő spanyol és görög munkavállalók is többet kapnak kézhez.

(Tóth Ákos)