Nem semmisültek meg Krasznahorka műkincsei

2012-03-11 18:31:00 j.protic

hírkép

A szlovák rendőrség közleménye szerint az eddigi vizsgálat megállapította, hogy a két fiú cigarettázás közben felgyújtotta a domboldalon a száraz füvet, amelytől aztán lángra kapott a vár tetőszerkeszete.



A rendőrség közveszélyokozás miatt indított eljárást. Mivel a két fiú kiskorúnak, - 11 és 12 évesek - nincs büntetőjogi felelőssége.

Daniel Lipšic belügyminiszter vasárnap elmondta: csak a tűzoltók gyors közbeavatkozásának köszöhető, hogy a vár nem égett le teljesen. A gyors reagálást segítette, hogy a tűzoltók néhány évvel ezelőtt pont itt tartottak gyakorlatot és jó helyismerettel rendelkeztek.

A média munkatársai vasárnap kora délután készíthettek felvételeket a tűzvész következményeiről. A felvételek arról árulkodnak, hogy a műkincsekben nagyobb kár nem keletkezett. A leégett és beomlott tetőszerkezet nem tette tönkre a gyűjteményt. A hradkrasnahorka.sk facebook oldalán közzétett fényképek azt is igazolják, hogy a kápolna is megmaradt. A becslések szerint a berendezés csaknem 9O százaléka sértetlen maradt.

A tűzesetet szombaton délután 2 óra körül jelentették a helyi lakosok, az oltási munkálatok késő estig tartottak. Az oltóegységek munkáját rengeteg önkéntes segítette. A tűzben leégett a vár tetőszerkezete, amely fából készült, a kiállított tárgyak nagy részét azonban sikerült megmenteni. A kár azonban tetemes, hisz a vár tető nélkül maradt, és megolvadt három harang is. Azonnal megkezdődött az éppen maradt tárgyak és berendezés biztonságba helyezése, átmenetelig más múzeumokba szállítják ezeket.

Daniel Krajcer kulturális miniszter is helyszínre utazott. Azt ígérte a kulturális minisztérium már akár vasárnap kész bizonyos pénzügyi eszközöket felszabadítani a vár felújítására. A várban kiállított tárgyak mind biztosítva voltak, és várhatóan a nyárig részlegesen helyreállítják az épületet.

Sajnos  este ismét meggyulladtak a gerendák, a tűz terjedését az erős szél is segítette. A vár oltásán éjjel 30 tűzoltó dolgozott. A krasznahorkai tűzvész okozta károk mérséklésére és a vár tárlatának megmentésére válságstáb alakult. Úgy döntöttek, mivel a vár tetőszerkezete csaknem teljesen elpusztult, ideiglenes védőtakarókkal óvják a várat az időjárás viszontságaitól. A héten a biztosító felméri a valós kárt, azt követően a tárlatot a rekonstrukciós munkálatok idejére elszállítják.