Piszkos Fred, mint kötelező olvasmány

2012-03-10 12:19:00 szorenyi.p

hírkép

Rejtő Jenő legyen kötelező olvasmány - legalábbis ez derül ki egy internetes szavazásból. Az egyik hírportál olvasóinak voksa alapján a magyar ponyvairodalom klasszikusa fölényesen vezet. Második Wass Albert. A külföldi sztárszerzők messze lemaradva.



A mobiltelefonok, e-könyvolvasók, a Facebook korában nehéz megmondani, hogy mi legyen a kötelező olvasmány az általános és középiskolákban. Egy biztos, a XIX. század romantikusai nem állnak igazán közel a mai fiatalokhoz. A nyelvezet avittas, a társadalomkép érthetetlen, a stílus megmosolyognivaló. Éppen ezért a Hír24 internetes hírportál szavazásra hívta fel olvasóit. Az eredmény több mint érdekes.

Az, amit már nagyon évek óta nagyon sokan mondanak, beigazolódni látszik. A XX. század egyik legnagyobb ponyvavaregény írója, Rejtő Jenő magasan vezeti a voksolást. A gyakran irodalmi igényességgel megért és társadalom- és korrajzot is művek méltán kerülhetnének a kötelezők közé. Rejtő nyelvezete ugyanis világos, jól olvasható, humoros, üzenete pedig több az egyszerű szórakoztatásnál. A mostani oktatáspolitikusok azonban egyelőre nem így látják. A Nemzeti alaptanterv ugyanis nem változtatja meg lényegesen a fél évszázada megszokott kötelező olvasmány-listát. A jövőben éppúgy az Egri csillagok, A Pál utcai fiúk, a Szent Péter esernyője, a Légy jó mindhalálig, A kőszívű ember fiai-univerzumban kell keresni a tanterv által kötelezően előírt műveket, mint eddig.

A jelenleg is zajló szavazáson az eddigi nyertes egyértelműen Rejtő Jenő. Piszkos Fred és Fülig Jimmy szülőatyja a szavazatok 31 százalékát szerezte meg. Az ezüstérmet a Jobbik által is NAT-ba kívánt Wass Albert nyerte el. Az irodalomtudomány által erősen vitatott, de a jobboldali politikai erők által felkapott erdélyi írót minden ötödik olvasónk szavazná be az alaptanterv kötelező irodalmai közé. Az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas, Kertész Imre 11 százalékot kapott. A nemrég elhunyt Csurka István a radikális jobboldal által a magyar írók közül leginkább száműzni kívánt Nobel-díjassal 10%-on áll a kívánt kötelező olvasmányok listáján szombaton délelőtt.

A legnagyobb klasszikusa, a Piszkos Fred, a kapitány így kezdődik:

Uram! A késemért jöttem!

- Hol hagyta?

- Valami matrózban.

- Milyen kés volt?

- Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?

- Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele?

- Kagyló.

- Hány részből?

- Egy darabból készült.

- Akkor nincs baj. Megvan a kés!

- Hol?

- A hátamban.



Rejtő Jenő 37 éves korában munkaszolgálatosként halt meg Ukrajnában 1943-ban.