2012-03-09 10:07:00 szorenyi.p
Félmilliárd forintból fejlesztik Günzer Tamás pincészetét. Az új szőlőfeldolgozó üzemben 2200 palackot tudnak megtölteni borral óránként. A pincében ráadásul 200 barrique hordó várja, hogy érlelődhessen benne a kiváló villányi bor.
A Günzer-pince Villány szívében, a történelmi pincesoron található. A szép, ízléses, visszafogott eleganciát sugárzó épületbe belépve rögtön oklevelekkel és serlegekkel találjuk szembe magunkat. A borászkodás mellett jelenleg a város alpolgármestereként is dolgozó Günzer Tamás joggal büszke boraira. Az ínyencek azonban nem csupán a hely levét ízlelhetik meg, ha betérnek hozzá. Ha már erre jár valaki, akkor feltétlenül kóstolja meg a helyben füstölt sajtokat, a kemencében sült fokhagymás, szalonnás nyulat, a fokhagymás csirkét és csülköt.
A pincészet jelenleg 44 hektáron 3 fehér és 8 kékszőlő fajtát termeszt, amelyekből tavaly kétszázezer palack, kizárólag eredetvédett classicus és prémium minőségű bort készítettek. Szőlőterületei a villányi Jammertálban, Ördögárokban és Csillagvölgyben, valamint a nagyharsányi Dobogó, Kenderföld és Várerdő dűlőben, a nagytótfalusi völgyi dűlőben, valamint a kisharsányi Hosszúhát dűlőben vannak.
A pincészet borai szinte az egész országban elérhetők, éttermekben, vinotékákban, áruházakban, illetve több bornagykereskedővel és áruházlánccal is kapcsolatban állnak. Boraikat rendszeresen nevezik a nagy nemzetközi versenyekre, ahol több aranyérmet is szereztek már.
(Elek Éva)