Kínában a hazait támogatják

2012-03-03 08:12:00 szorenyi.p

hírkép

Kína a jövőben minden állami tisztségviselőjének hazai gyártású luxusautót kíván adni, egyúttal eladja azt a több millió Audi, VW és Mercedes típusú járművet, amivel eddig ellátták ezeket a hivatalnokokat.



A következő beszerzési eljáráson Peking már nem akar nyugati autókat vásárolni, helyette a hazai 412-es típust fogja rendszerbe állítani, amivel lassan megkezdi a külföldi autómárkák kiváltását. Az említett modell kifejezetten olcsó a maga kategóriájában, ráadásul kisméretű és praktikus, így mindenképpen jobban megéri a használata, mint a hasonló Audi A6-osnak, ami kétszer ennyibe kerül.

Az állami autók használata egyébként fontos kérdés Kínában, hiszen összesen öt millió kormányzati kocsi száguldozik az ország útjain. Forintban számolva ez 30 ezer milliárdot ró az állami költségvetésre, mivel az ázsiai országban a kisebb falvak elöljáróit leszámítva valóban szinte mindenki kap szolgálati autót.

Az Audi és a VW képviselői sajnálatukat fejezték ki a döntés után. Bánhatják is a dolgot, hiszen az Audi jelenlegi eladásainak egyötöde Kínából származik. A VW bizakodóbb, ők úgy számolják, hogy a kínai megrendelések java eddig is a magánszférából érkezett, ez pedig ezután sem fog változni.

(Tóth Ákos)