Kalandvány, avagy taxizás Moszkvában

2009-12-20 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Nem kilométerre, hanem percre vannak beállítva a taxiórák Moszkvában. Az ok prózai, a hatalmas dugók miatt nem lehet megmondani, hogy fél vagy 2 és fél óra alatt lehet letudni egy kb. 10 km-es utat az orosz fővárosban.Bátor vállalkozás Moszkvában taxiba ülni. Az ember ugyanis nem tudhatja, hogy mikorra ér oda. Olyannyira nem, hogy ezt maguk a a taxisok sem sejthetik. Az orosz metropolis ugyanis reggel 7 és este 10 óra között egy hatalmas dugónak tekinthető. Így aztán a taxik tarifái is ehhez alkalmazkodnak. Ezen időszak alatt 40 percnyi út 500 rubel (3200 Ft), majd minden további perc 10 rubel (62 Ft). Ehhez tudni kell, hogy december közepén a benzin literje 24 rubelebe (160 Ft) került.

Moszkvában 10 millió ember él

Amúgy itt még bőven dívik a repülőtereken és szállodáknál a külföldinek minősített vendégek leszólítása. Aki gyanútlan, az beülhet egy járműbe és jobb esetben ott ragad vagy 2 órát. Az érdekes az, hogy a külvárosokban is méretes dugók alakulnak ki. Csalfa remény azt hinni, hogy mondjuk a 2. körgyűrű után suhanni fog az ember.

A repülőterekről egyébként 1800 rubel (12000 Ft) a viteldíj. Ez még 3 fő esetén is drága, hiszen vonattal fejenként 250 rubelért (1700 Ft) kényelmesen beutazhatunk egy metróállomásig. A döntés tehát csak a csomagunk nagyságán múlik.

Gyorsaságra és kényelemre az átlag taxiban azonban ne számítsunk! Nagyon sok pénzért azonban flancolhatunk. Hummerrrel is be lehet jutni a repülőtérről a városba és ha szerencsénk van Porsche taxit is leinthetünk. Igaz, ezeknél az ár már jóval borsosabb, kilométerenként 1000 forinttal számolhatunk. Moszkvában pedig nagyon nagyok a távolságok.