Lelőhették az elnököt

2012-02-22 14:27:00 szorenyi.p

hírkép

Az ember azt hinné, hogy Európában már nem dívik a politikai gyilkosság. Nos ez nem így van. A 2004-ben meghalt Borisz Trajkovszki macedón elnök családjának ügyvédje szerint merénylet történt 8 évvel ezelőtt.



Pancsevszki súlyos vádakat fogalmazott meg a 2004. február 26-án a bosznia-hercegovinai Mostar közelében történt légi katasztrófával kapcsolatosan. A szerencsétlenségben Trajkovszki elnök és kísérete, valamint a repülőgép személyzete életét vesztette.

"Trajkovszki elnök gépét egy katonai repülőgép lőtte le. Miután a gép lezuhant, a helyszínen termett egy katonai egység, amely megölte a macedón elnököt, tanácsadóit és a gép személyzetének tagjait, majd napalmmal felgyújtották őket. Erről számos bizonyíték maradt fenn" - állítja Pancsevszki, aki a mindmáig rejtélyes szerencsétlenség óta az áldozatok érdekeinek jogi képviselője.

Az ügyvéd szerint a bizonyítékok közé tartoznak a katasztrófa térségében lakó helybéliek vallomásai, amelyek különböznek a szerencsétlenség okairól szóló hivatalos változattól.

Pancsevszki elmondása szerint - amelyet a Szabad Európa rádió és a Tanjug szerb hírügynökség is ismertetett - az esetről van egy műholdfelvétel, de fennmaradt az is, amint az érintettek két világnyelven is gratulálnak egymásnak a repülőgép eltalálásáért, és van egy videofelvétel is arról, hogyan hajtották végre a merényletet.

A hivatalos változat szerint Trajkovszki elnök repülőgépe műszakilag kifogástalan állapotban volt, és a Mostar melletti szerencsétlenség a pilóta hibája miatt következett be.

Borisz Trajkovszki repülőgépe, fedélzetén 9 emberrel, Stolac környékén, a Dubrovniktól keletre húzódó hegyekben zuhant le rossz látási viszonyok között, egyes források szerint sűrű ködben, más források szerint heves viharban. Az akkori macedón elnök Mostarba tartott egy nemzetközi adományozó és befektetői konferenciára. Borisz Trajkovszki - aki az Egyesült Államokban végezte tanulmányait - a halálakor 48 éves volt.