Ilyen egy büszke magyar

2012-02-19 22:29:00 szorenyi.p

hírkép

Büszke magyarnak nevezte magát Fliegauf Bence miután a romagyilkosságok hatására készült filmje a zsűri nagydíját kapta meg berlini filmfesztiválon. A rendező szerint filmje a televíziókba való, hiszen itt érdemes a társadalmi problémákat feszegetni.



A díj átadása után tartott sajtótájékoztatón a rendező arról beszélt, hogy hiányoznak a televízióból a társadalmi kérdéseket feszegető filmek, holott éppen ez lenne a feladata ennek a médiumnak.

A Csak a szél alkotói kértek is támogatást a magyar tévétársaságoktól. A "csatornák nem adtak semmit, most meg interjúkat akarnak" - mondta Fliegauf. Hozzátette: "ez a teremtmény" - az Ezüst Medve - remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy legközelebb jobban sikerüljön az együttműködés, mert az olyan alkotások, mint a Csak a szél, nagyon fontos társadalmi problémákról gondolkodtatják el a nézőt.

A film a zsűri nagydíja mellett elnyerte a békedíjat és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet díját is. Ez utóbbival kapcsolatban Fliegauf Bence az MTI kérdésére válaszolva elmondta: nagy megtiszteltetés számára az AI elismerése, hiszen a segítő szakmában a romákkal évtizedek óta foglalkozó szakemberek erőfeszítései "sokkal fontosabbak, mint a puszta beszéd a rasszizmusról és az idegengyűlöletről".

A romák között dolgozó szociális munkások és egyéb szakértők a film elkészítéséhez is nagyban hozzájárultak - emelte ki Fliegauf. Hozzátette: az alkotás talán hozzájárulhat a "küldetésük finanszírozásához", ahhoz, hogy továbbra is gyakorolhassák hivatásukat.



A film bemutatóján a magyar kormányzat magyarázkodó anyagot osztott szét a hazai romahelyzetről amit az újságírók egy része megütközéssel fogadott.