Napelemekkel védik a sípályákat

2012-02-18 09:00:00 szorenyi.p

hírkép

Manapság már nem egyszerű síelésre alkalmas időpontot találni. Egyszerűen már az Alpokból is elfogy a hó, hiszen télen 3 napos hóesés után olykor 10 fokos felmelegedés érkezik. Így vagy megközelíthetetlenek a pályák vagy latyakban síelhetünk. Van ahol bevetik a napelemeket.



Egy svájci falucskában, Tennában a sífelvonóra szerelt napelemekkel termelik az áramot a működéséhez. Az 500 méteres távot átívelő csákányos liftet 2011. december 17-én helyeztek üzembe - írja a hutte.blog.hu. Az átalakítás másfél millió dollárba került, de a megtakarított energia miatt megérte a befektetést. Bár más síterepeken is akad példa a napenergia hasznosítására, a svájci megoldás mégis egyedülálló. Mivel nem volt elég hely a lift végállomásain található házikók tetején a napelemeknek, a felvonó vezetéke fölött, egy hosszú sorban helyezték el őket.

De nem csak a svájciak ennyire környezetbarátak, amerikai és osztrák példát is találni a zöld síközpont-üzemeltetésre. Ausztriában, a Wilder Kaiser-Brixental síterepen például egy 205 méter hosszú, ?Sonnenlift" névre hallgató, napenergiával működő ülőlift üzemel 2008 óta.

A világon először azonban nem a fenti helyeken, hanem Amerikában, a coloradói Aspenben használtak először napenergiát síterep üzemeltetéséhez. Itt találhatóak a legmagasabban ? 3658 méteren ? elhelyezett napkollektorok is. Síliftet azonban nem üzemeltetnek velük, inkább figyelemfelkeltő, oktatási célból használnak napenergiát.