Romok és antik ízek az ókori Gorsiumból

2009-12-25 00:00:00 debreczeni.l

hírkép

Pannónia egykor a római világbirodalom határvidékének számított, a latinok helyőrségeket, limeseket létesítettek a Kárpát medencében. A Királyok Régiójában fekszik Gorsium Európa egyik legnagyobb régészeti parkja, a mellete található étteremben az antik ételeket is megkóstolhatják.



A mai Tác határában található a Kárpát-medence legnagyobb régészeti parkja, mely az ókori Pannónia vallási központjának, Gorsiumnak romjait mutatja be. Az egykori római városnak eddig töredékét sikerült feltárni, a látogatók a szentkerületet és a városközpontot tekinthetik meg.

Római légiók szálláshelye volt a Tác melletti Gorsium.

A régészeti parkot hangulatos mediterrán park veszi körül, ahol egy szabadtéri múzeumban római kőemlékekkel, sírkövekkel és a legizgalmasabb leleteket bemutató állandó kiállítással, találkozhatnak a látogatók.

A legszebb élményeket azonban az 1200 főt befogadó, ókori jellegű színház kínálja: a Floralia Tavaszköszöntő Ünnepen és a Ludi Romani Nyári Játékokon antik drámákkal, gladiátor játékokkal, ókori kézművességgel, római kori gyermekjátékokkal, Apicius ókori receptjei alapján készült ételekkel ismerkedhet a látogató.