A leghűségesebb faluban jártunk

2012-02-14 18:56:00 szorenyi.p

hírkép

A Világszám mindig is híres volt arról, hogy felkutatta Magyarország legeldugottabb tájait. Riportereink jártak a talán a legmagyarabb tájegységben, az Őrségben. A helybéli családok ősei még honfoglalókkal érkeztek. Az itteni életstílushoz alkalmazkodni kell, mert az nagyon eltér a városiastól.



Az Őrség különleges nyugalmat áraszt. Itt nem kapkod senki. Megszokták az emberek, hogy az állatok mellett minden hirtelen mozdulat felesleges. Manapság mégis kevesen tartanak állatot, hiszen a szarvasmarhák egész napos elfoglaltságot jelentenek. Most a természeti parkok viszik tovább a hagyományt.

Azt szinte mindenki tudja, hogy a leghűségesebb város Sopron. Azonban létezik egy település, amelyik megkapta leghűségesebb falu nevet. Kerszaszomornak hívják a települést. Az I. világháború után kettéválasztották az itt élő embereket. Ezt a helybéliek nem hagyhatták annyiban és fegyverrel foglalták vissza az elszakított részt. Határkiigazító bizottságot kellett felállítani és a tárgyalások végén, 1922-ben visszatérhettek a Szerb-Horvát Királyságtól Magyarországhoz. Ezután a magyar országgyűlés adományozta nekik ezt a címet.

Az Őrségben mindenki a végtelen nyugalomról beszél. A tágas terek, erdők, rétek adják ezt. A falusi vendéglátásból élők erre büszkék. Természetesen étellel is kínálják a turistákat. A legfinomabb a helyben lőtt szarvasból készült pörkölt, hozzá helyben sütött kenyér vagy dödöle dukál. Az utóbbi étel különlegességét a zsírban pirított hagyma adja meg.

Az ősi magyar szokásokat őrzik még a helybéli fazekasok is. A különleges agyagból kancsók, korsók, tálak készülnek. Valahogyan úgy, ahogy ezt a honfoglaló ősök tették egykoron.