Nyakig hóban Románia

2012-02-13 19:18:00 szorenyi.p

hírkép

Szinte lehetetlen eljutni Székelyföldre autóval. Legalábbis így látják a Külügyminisztériumban, ezért nem javasolják az utazást. Egy biztos 120 település el van zárva a külvilágtól. Több ezer iskolában szünetel az oktatás, és legalább 200 vonatjáratot töröltek.



Bukarestben is nagy fennakadást okoz a havazás, bejelentették, hogy kedden valamennyi fővárosi iskolában szünetel a tanítás. Főleg a déli és keleti területeken vasárnap óta szinte megállás nélkül havazik. A meteorológusok hétfőre és keddre narancssárga jelzésű hóriadót adtak ki, ez főként a déli országrészt érinti. Ezen a két napon akár 50 centiméterrel is vastagodhat a hóréteg; az elmúlt három hét alatt esett hó nem olvadt el a fagy miatt.

A román országutak kezelésével megbízott állami társaság közölte, hogy több nyugat-romániai és erdélyi útszakaszon tilos közlekedniük a 7,5 tonnánál nagyobb teherautóknak.

A dél-keleti Vrancea és Buzau megyében szükségállapotot rendeltek el a hatóságok, és több ezer katonát vezényeltek ki az elszigetelődött településeken bajba jutott emberek kimentésére.

Több mint hatvan országút le van zárva, akárcsak az A2-es autópálya a Bukarest és Fetesti közötti szakaszon. Tíz vasútvonalat is lezártak, a vonatok késéssel közlekednek, több mint kétszáz járatot töröltek.

Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese hétfőn késő délután azt közölte az MTI-vel, hogy a nemzetközi vonatközlekedésben a Magyarországról induló és Romániából érkező járatoknál nem okoz fennakadást a havazás.

A román hatóságok a rendkívüli havazás miatt a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek előtt hétfőn lezárták a nagylaki és a gyula-varsandi határátkelőhelye. A forgalomkorlátozás miatt torlódásra lehet számítani a román-magyar határátkelőhelyek környékén.