Felvonuláson búcsúztak a Malévtől

2012-02-12 07:56:00 szorenyi.p

hírkép

Több száz ember vett részt Budapesten szombat délután a Malévért, a Malév emlékére rendezett békés felvonuláson, egyenruhába öltözött pilóták, utaskísérők, munkatársak és családtagjaik búcsúztak a 66 éves múltú légitársaságtól.



A Lurdy-háztól a felvonulás a Malév jól ismert szignáljára indult és az emberek arcán szomorúság és keserűség látszódott. A felvonulók többségén "I'live Malév 66 év 1946-2012" felírat volt olvasható. Számos pilóta egyenruhában jelent és a tömeg "tarkállott" a légiutaskísérők jellegzetes kendőjétől, amely sötétkék alapon piros, fehér és zöld stilizált repülőket ábrázol.

Egész családok jöttek el a teljesen alulról kezdeményezett eseményre. Egy fiatal hölgy, aki a férjével és a szüleivel vett részt a felvonuláson azt mondta: ezen nem lehet csodálkozni, hiszen mindannyian, még a nagyszülei is a Malévnál dolgoztak.

A békésen sétáló tömegben volt, aki a további boldogulásának esélyeit latolgatta, volt, aki reménykedéssel beszélt a jövőről. Egy utaskísérő az MTI-nek elmondta, hogy például az ír fapados légitársaság, a Ryanair közel 3000 eurót kér azért, hogy "átképezze" őket, és hiába hoznak létre Budapesten bázist, azaz repülőgépeket telepítenek ide, a személyzetet nem Magyarországon akarják "állomásoztatni". Volt olyan pilóta, aki szerint a külföldi pilótákat helyezné a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lévő bázisra az ír légitársaság.

Az esemény hivatalos zárásaként a Gellért téren utoljára hangzott fel a Malév szignálja és a tér felett a menetet a Malév repülőklub négy, kötelékben repülő Cesna típusú repülőgépe köszöntötte, mire a tömeg integetett, éljenzett és tapsolt.

A Malév február 3-án reggel 6 órakor szüntette be működését, törölve valamennyi járatát. Limburger Lóránt vezérigazgató akkor úgy fogalmazott: a korábbi napok beszámolóinak hatására ugyanis a cég partnerei elvesztették bizalmukat, és előre kérték az általuk nyújtott szolgáltatások ellentételezését. Ez olyan mértékben gyorsította fel a pénzkiáramlást, hogy tarthatatlanná vált a légitársaság helyzete.



A menetben ott volt Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke