Szocreál tanút Dunaújvárosban

2009-12-22 00:00:00 debreczeni.l

hírkép

A múlt nélküli várost a szocializmus teremtette. Dunaújváros a Királyok Régiójának egyik igazi különlegessége. A várost bemutató tanösvény bemutatja a hajdani nép demokratikus iparváros építészeti múltját és persze jelenét.



Ebben a formájában újdonságnak számít a Dunaújváros építészetét bemutató tanút, hiszen csupán egy évtizede kezdődött a város épületeinek felmérése és rendszerbe foglalása.

Sztálin és Rákosi szelleme kísért Dunaújvárosban

Egy korszak – az ’50-estől a ’80-as évekig terjedő – jelentős magyar építészei dolgoztak a dunaújvárosi épületeken, így valóban értékes alkotások jöttek létre. A 35 állomásból álló tanút három építészeti korszak – az első szocreál, a modern és a második szocreál – stílusjegyeit mutatja be, oly módon, hogy a látogató a régebbi koroktól az újabbak felé halad, s így átfogó képet kap a szocialista-realista építészet sajátosságairól.

A tanút különlegességét az adja, hogy Dunaújváros Európában egyedülálló kiterjedésű szocreál emlékekkel rendelkezik, így páratlan élményt nyújt a vendégek számára.

A tanutat egy Duna-parti kitérő szakítja meg, melyet érdemes közbeiktatni, hiszen remekül megfigyelhető a régi és az új városrész közötti különbözőség és megtekinthető a botanikájában megtervezett Szoborpark, 58 nagyméretű műalkotással. A lösztalajra épült város legszebb része a teraszosan kiépített, védrendszerként is funkcionáló Duna-part, ahol a természetkedvelők megfigyelhetik fokozottan védett gyurgyalag telepek kolóniáját is.