Facebook: ha sok a barátod, nagyobb az agyad

2012-02-08 20:07:00 mennyei

hírkép

Érezted már azt, hogy nem bírsz elszakadni a nettől? Érezted, hogy fel kell menni Facebookra, hogy közzé kell tenni valamit, AZONNAL?



Több pszichológus véleménye szerint egyre nő a kóros internetfüggők száma, főleg a 14-25 éves korosztályban. Jellemzőjük, hogy napi 5-6 órát neteznek, folyamatosan lógnak a facebook-on, és életüket szinte a világhálón élik. Állítólag a Facebook és a Twitter évente csak a brit gazdaságnak majdnem ötezer milliárd (!) forintnyi veszteséget okoz, mert a dolgozók munka helyett is ezekkel foglalkoznak.

A függőség okaival és lehetséges kezelésével kapcsolatban több kutatás is zajlik. A Mindennapi pszichológia című lap azonban közzétette egy más típusú londoni vizsgálat eredményeit is.

A London Egyetem tudósai megállapították, hogy a Facebook ismerősök száma összefügg az agy egy bizonyos területének felépítésével. A lényeg, hogy akiknek több barátjuk van a közösségi oldalakon, azoknak nagyobb az agyuk bizonyos része. Konkrétan  a memóriáért és az érzelmi válaszokért felelős központ.

Az még kérdéses, hogy azért nő valakinek az agya, mert sok barátja lesz, vagy eleve azoknak van sok barátjuk, akiknek nagyobb az agyuk ezen része.



akiknek több barátjuk van a közösségi oldalakon, azoknak nagyobb az agyuk bizonyos része