Mindenki most akar szülni Kínában!

2012-01-30 11:19:00 szorenyi.p

hírkép

Kínai házaspárok százezrei készülnek arra, hogy 2013. február 10-ig a kígyó évének kezdetéig megérkezzen a gyermekáldás, a "kis sárkány" a családba. Ez azt jelenti, hogy már most bele kell húzni a fiataloknak. A 9 hónap ugyanis sürget.



A kínai császárok jelképe, az erő, a hatalom és gazdagság, a bölcsesség és a bátorság szimbóluma, a sárkány, a tizenkét állatövi jegy közül a legnépszerűbb, a néphit szerint a legjobb jegy. Aki a sárkány évében születik: szerencsés, egyben a család védelmezője. A "sárkányok" környezete ugyanakkor olykor megszenvedi az erős egyéniséget.

Kína legnagyobb városában, Sanghajban 180 ezer "sárkány babát" várnak, Hongkongban pedig az átlagnál 5 százalékkal nagyobb forgalomra készülnek a szülészetek. Tajvanon a sziget frissen újraválasztott vezetője egyenesen a születések számának növelésére buzdította a lakosságot, aggodalmát kifejezve a gyermekvállalás terén az elmúlt évtizedben tapasztalt visszaesés miatt.

A holdnaptár szerint az idén január 23-án kezdődött sárkány évének első öt napján Sanghaj 10-es számú kórházában máris 40 gyerek született. A helyzetet pótágyak beállításával oldották meg. Sok újszülött nevébe került a "sárkány" jele.

A kínai főváros szülészeti kórházában augusztusig minden ágynak van gazdája. Az intézmény vezetése úgy döntött, hogy havonta legfeljebb ezer várandós nőt fogad, hogy mindenki biztonságos ellátásban részesülhessen - derül ki a Hszinhua hírügynökség összeállításából. Az ebben megszólalók ugyancsak megerősítik: a nyomás a családok részéről nagy, ezért tervezték kifejezetten a sárkány évére az utód világrajövetelét.