Lerohanták a patkányok a legendás szigetet

2012-01-23 13:05:00 szorenyi.p

hírkép

A patkányok egyik legagresszívebb fajtája, a nagytestű feketék szállták meg a festői szigetet. Amúgy a turisták csak meghatározott számban és időben léphetnek be ide, de valószínűleg pont az őket szállító hajókkal érkezhettek a rágcsálók. Már tervezik az irtásukat, de ez sem olyan egyszerű.



A természeti oázisként védett, tíz négyzetkilométeres szigetet eddig a turistáktól óvták, most viszont a látogatók hajóival érkezett patkányoktól féltik, amelyekből már minden négyzetméterre jut egy.

A megoldásnak tűnő patkányirtásnak támogatói és ellenzői is akadnak. Huszonhat tonna patkánymérget akarnak repülőkkel szétszórni a szigeten, így terület gyalog megközelíthetetlen részébe is jutna belőle.

"Ez a módszer eredményre vezetett a patkányok által ugyancsak ellepett Giannutri szigetén is, miközben a többi állatra, növényre nem veszélyes" - nyilatkozta a sajtónak Franca Zanichelli, a toszkánai tengeri természeti park igazgatója. A környezetvédők azonban tiltakoznak, az érveiket a videokedvenc.hu oldalon olvashatja.



Montecristo 1971 óta természetvédelmi terület. A szigeten egyedül egy parkőr él a családjával.