Mr. Bond felelős az atomenergetika bukásáért?

2012-01-16 16:10:00 szorenyi.p

hírkép

A James Bond-filmek főgonoszait okolja a brit kémikusok társasága az atomenergiáról az évtizedek folyamán kialakult rossz képért. Egy biztos, a filmekben gyakran vagy sebezhetőnek mutatják az erőműveket vagy az aktuális gonoszok vissza akarnak élni az atomenergiával.



David Phillips professzor szerint Dr. No és az ő személyes nukleáris reaktora alapozta meg az atomenergia "kegyetlenül rossz" hírét. A BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala abból az alkalomból szólaltatta meg a tudóst, hogy idén lesz 50 éves az első James Bond-film, a Dr. No. A brit kémikusok társasága nevében beszélő Phillips úgy fogalmazott, hogy csoportjuk a nukleáris energia "reneszánszát" szorgalmazza.

A szakember szerint a Dr. No című 1962-es film népszerűségének köszönhetően tartósan negatív képet alakított ki az atomenergiáról, és olyan dologként ábrázolták, amely világuralomra törő megalomániások kezébe kerülhet.

A filmbéli főgonosz, Dr. No - aki karibi búvóhelyén szövögette egy tömegpusztítás terveit - végül a nukleáris reaktor hűtőmedencéjében leli halálát, mert alulmaradt a Sean Connery alakította James Bonddal szemben. A 007-es ügynök későbbi kalandjaiban szereplő gonoszoknak is rendre voltak nukleáris törekvéseik.

A brit kémiai társaság aggodalmai szerint a nukleáris biztonság miatti aggodalmakat súlyosbítják az ilyen "érzelmi, negatív asszociációk".