A Sziget Európa legjobb nagyfesztiválja

2012-01-12 09:08:00 szorenyi.p

hírkép

Európa huszonöt legnagyobb fesztiválja közül a Sziget lett az első az öreg kontinens legjobb fesztiváljait versenyeztető European Festival Awards megmérettetésén. A legnagyobb presztízsű fesztiválelismerés díjátadó gáláját a hollandiai Groningenben tartották.



Csaknem 400 ezer szavazó voksolt 2011 legjobb eseményeire, különböző kategóriákban a Yourope (európai fesztiválszövetség) és a Virtual Festivals Europe által életre hívott European Festival Awards szavazásán. A legnagyobb presztízsű fesztiválelismerést immár harmadik alkalommal adták át.

A Sziget a legerősebb kategóriában, a ?nagyfesztiválok? versenyében mérette meg magát, ahol huszonöt másik európai fesztivállal, köztük a véghajrában a dán Roskilde-vel, a német Hurricane-nel, a skót T In The Parkkal és a belga Tomorrowland fesztivállal versengett s végzett végül az első helyen.

Gerendai Károly, a Sziget alapító-főszervezője elmondta ?Nagy öröm, hogy ilyen illusztris társaságban mi nyertünk, kivált, hogy ez most, a jubileumi évben történt, hiszen idén immár huszadik alkalommal szervezzük a Szigetet.? A főszervező kiemelte: ?Ez az elismerés is megerősít minket abban, hogy jó úton járunk akkor, amikor - ellentétben a legtöbb nemzetközi fesztivállal ? nem csak a zenei kínálatra, de a kulturális sokszínűségre, a különböző kisebbségek kultúrájának bemutatására, a civil törekvések népszerűsítésére valamint a szolgáltatások változatosságára is nagy hangsúlyt fektetünk, hisz ettől lettünk egyediek, népszerűek és kedveltek szerte Európában.? Gerendai hozzátette: ?Végre most jó hír is megjelenik Magyarországról a nemzetközi sajtóban, amire mindig is törekedtünk, hiszen számunkra is fontos, hogy milyen az ország megítélése.?

A nagyfesztiválok első helyezése mellett a Sziget bekerült még egy kategóriában a legjobb öt közé, mégpedig a zenészek szavazatai alapján.Gerendai Károly hangsúlyozta: "nemcsak a közönség, a szakma, hanem a zenészek is elismerik a tevékenységünket".