Mit érdemes megfogadni az idén?

2012-01-01 09:03:00 szorenyi.p

hírkép

Leteszem a cigit, lefogyok legalább öt kilót, többet fogok tanulni kevesebbet veszekszem, új életet kezdek. Csak a legnépszerűbbek az újévi fogadalmi listáról. Hányan és hányszor mondtunk már hasonlót? Te melyiket választod az idén?



Már-már közhellyé vált, mégis rengetegen lépnek be tervekkel, reményekkel az új évbe, várva a csodát, hogy ?na majd ez lesz az az év, amikor megtörténik.? Persze, attól, mert 365 nappal előrébb vagyunk, nem fordul meg a világ, mégis sokan mágikus erőt tulajdonítanak az újévnek. Valamiért ilyenkor könnyebbnek tűnik komoly döntéseket hozni, mondják sokan. Bár végül is öt pálinka után minden mágikusnak tűnhet.

Ám amikor másnap reggel csak a fejfájás ?varázsa? marad meg, rájövünk, hogy a lehetetlen mégis létezik. Ezt vallják az ellentábor képviselői is, ők a szilvesztert csak egy jó bulinak, január 1-jét pedig ugyanolyan napnak tekintik, mint bármely másikat. Értelmetlennek tartják a fogadalomtételt, hiszen ?úgy sem tartja be soha, senki.?. Ráadásul a legtöbb dolog csak elhatározás kérdése, a dohányzásról való leszokáshoz például május 18-a is tökéletes időpont lehet.

Akárhogy is, szilveszteri fogadalmak mindig lesznek, ha nem is tartjuk be, kimondani akkor is jó, mert legalább abban a pillanatban elhisszük, hogy ami rossz van az életünkben, az megváltozhat.

(Csernay Dóra)