Nagyüzem a Semmeringen

2011-12-30 10:35:00 j.protic

hírkép

A téli sportok kedvelői közül jól jártak azok, akik az év végi ünnepek idején a bécsiek kedvelt síközpontjában, a Semmeringen töltöttek egy-két napot.



Mind a Hirschenkogelen, mind a kissé távolabb eső Stuhlecken ideális feltételek vártak a sírajongókra. Még a szokottnál nagyobb tömeg sem vette el a látogatók kedvét. Amint e sorok irója is meggyőzödhetett róla,a káprázatosan szép, napsütéses időjárás, a gyönyörű panoráma, a remekül előkészített pályák mindenért kárpótoltak. A bécsiek, de nemcsak ők, hanem a magyarok, szlovákok, csehek ezrei is szó szerint értelmezik a régió német nyelvű szlogenjét, melyet magyarul szabadon úgy lehet fordítani, hogy:...elég közel ahhoz, hogy akár csak egy napra jöjjünk ide....A gyorsforgalmú útnak köszönhetően Bécsből alig 5O perc lehet ide autózni, de Pozsony vagy Budapest sincs nagyon messze...

Stuhleck Spital am Semmering-ben 1.783m magasságával a keleti Alpok legmagasabb hegycsúcsa Stájerországban, és Kelet Ausztria legnagyobb, legfejlettebb sívidéke.

A névadó hegycsúcs érdekessége, hogy 1891-ben a Stuhleck volt az első hegy, melyet sível másztak meg.

A semmeringi hágó végénél, ca. ezer méter szintkülönbségű síterületen hóágyúzott, szépen karbantartott pályák fogadják a sízőket. A pályák nem nehezek, kékek és pirosak, ideálisak az egész család számára, éjszakai- és FIS versenypálya van. A tömeg elveszik a 18 pályán, igaz csúcsnapokon, mint december 28-a volt, a lifteknél hosszú sorok alakultak ki

A síterepen az utóbbi években számos fejlesztés történt, ülős lifteket építettek, bővítették a hóágyúrendszert és a csúcson új panoráma étterem létesült. A hatüléses lift a Steinbachalmtól indul, és a Stuhleck csúcsa (1783 m) alatt végződik. A Weißenelfbahn névre keresztelt, lehajtható, narancssárga színű plexikkel felszerelt 6 üléses lifttel mintegy 7 perc alatt érhetünk fel a panoráma-étteremhez.

És még egy érdekesség: aki kiváncsi arra, mit teljesített a nap folyamán a síközpont honlapján a Skiline-nal lehívhatja sínapjának egyéni kiértékelését a megtett szintkülönbségekről, valamint a megtett kilométereiről. Elég csupán beütni a síbérlet számát és máris megtudjuk, hány kilométert síeltünk aznap.