Ami idegesít karácsonykor

2011-12-24 09:12:00 szorenyi.p

hírkép

A karácsony elvben a szeretet ünnepe, de nem mindenkinél van ez így. Sőt, az emberek egy jelentős részét idegesíti a karácsony. Összevesznek mindenkivel. Magyarán mérgelődnek. Összegyűjtöttük a fenyőfa körüli stresszforrásokat.



A vásárlás ideje

A családban hagyományosan a fenyőfa megvásárlása a családfő dolga. Igen ám, de az asszonykák szeretnék minél hamarabb a kertben vagy az erkélyen látni a fát. A pasik viszont jutányos áron gondolnák a hozzájutást és kerülgetni sem szeretik a díszítetlen fát. Így aztán van akiknél 24-re marad a dolog.

A méret

A plafonig érjen anya. Akinek van gyermeke az pontosan tudja, hogy ez a mondat karácsony táján szinte mindig elhangzik a csemete szájából. A kérdés már csak az, hogy tudunk-e akarunk-e eleget tenni a kérésnek. Az igazi feszültséget persze az okozhatja, hogy szeretnénk hatalmas fát gyermekünknek, de pénztárcánk ez nem engedheti meg. Ilyenkor az asszonnyal is meg kell vívni a csatát, aki persze a gyereknek ad általában igazat.

Hol álljon a fa?

Sokan talán nem hiszik el, de a karácsonyfa helye is komoly összecsapásokat válthat ki. Belelóg a tévébe, így aztán biztosan nem lehet majd közlekedni, itt minden összehullat - gyakori érvek ezek. Egy biztos, azért azt mindenki szereti, ha a szomszédok az ablakon át bepislantva szép fát lát a lakásunkba. a legjobb hely tehát az ablak közelében van.

Ki díszíti?

Van ahol még mindig az angyal hozza a fát, másutt nekünk kell megvenni és feldíszíteni, hiszen csak a szép fa alá hozhatja a Jézuska az ajándékot. Ha az utóbbit elfogadtatjuk a gyerekekkel, akkor érdemes közösen díszíteni. Túl azon, hogy esztétikai nevelés része is a program, a családot is összehozza, feltéve, ha mindenki örömmel vesz részt benne.

Mikor dobjuk ki a fát?

A hagyomány szerint január 6-án, Vízkeresztkor kellene. Azonban vannak olyan fenyők, amelyik már karácsony másnapján erősen hullajtják levelüket. Így gyakran már az Újévet is alig érik mag a szobában. Másutt hetekig megtartják, különösen, ha jól sikerült és a gyerek is szereti. Én addig szerettem a fát, amíg a csokidíszek rajta voltak. Azokat kienni az ezüstpapírból volt a legjobb mulatság és ínyencség.

Egy biztos, a karácsonyfa körül is érdemes megegyezni párunkkal gyermekeinkkel. A szakemberek szerint karácsonykor nem érdemes felvágósdit játszani, sokkal inkább egymásra, szeretteinkre kellene figyelni. A kis fa, kis ajándék is pontosan olyan jó, ha azt szeretettel adjuk.